26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Budči stojí první včelí boží muka

18. 9. 2018

|
Tisk
|

Spojení včel, čmeláků, brouků, tedy přírody a duchovního zastavení uprostřed krajiny. Tak popisuje svoje boží muka architekt a urbanista Jan Trejbal.

Vydání: 2018/38 Papež svolává biskupy, 18.9.2018, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Perspektivy 38


Ve svém díle, jehož první exemplář je k vidění na hradišti Budeč u středočeských Zákolan, spojuje sakrální a environmentální funkce objektu.
„Inspiraci jsem našel u svatého Ambrože, který napsal: ‚Církev je jako úl a křesťan jako včela – vždy věrná a pilně pracující, která pýchu a lichocení nenávidí a květiny zkoumajíc, jen to nejlepší – med – podržuje‘,“ vysvětluje Jan Trejbal. Včely zabydlené v horní části božích muk mají podle něj odkazovat právě na připodobnění křesťana a církve k „pilné včele“.
„Dnes do krajiny vkládají lidé spíše objekty, které připomínají nějakou tragédii – pomníčky a křížky u silnic v místech nehod. V barokní krajině byly drobné sakrální objekty její nezbytnou součástí. Připomínaly nejen tragédie, ale označovaly i místa dobrých skutků, zázraků, modlitby, usebrání, zastavení. Chtěl jsem přinést také něco spojeného s pozitivními emocemi,“ popisuje svůj záměr architekt. „Chtěl bych, aby se tam lidé stále vraceli a o včely i další hmyz pečovali. Díky včelám i lidem tak bude v okolí božích muk neustále živo,“ dodává. O boží muka se včelami se totiž bude muset vždy někdo starat. „Na Budči se o ně už starají děti z místní školy. Alespoň jednou za rok, ideálně na jaře, s tím spojí malou slavnost, třeba i pobožnost. A doplní tam přírodní materiál, který poskytuje hmyzu útočiště. Zkrátka včelám se tam zase opraví bydlení,“ přibližuje Jan Trejbal. Drobná stavba by měla sloužit jako útočiště nejen včelám, ale i čmelákům a broukům.
Boží muka jsou vyrobena ze speciálně vyvinutého a probíleného betonu, jehož trvanlivost odborníci odhadují na dvě stě let. Na Budči, kde podle legendy nechala sv. Ludmila vzdělávat svého vnuka sv. Václava, chybí podle Trejbala objekt, který by byl zasvěcen právě tomuto národnímu světci. „Boží muka budou proto právě v předvečer svátku sv. Václava – 27. září v půl šesté – požehnána ke cti tomuto mučedníkovi,“ zve Jan Trejbal, který obcím, spolkům i jednotlivcům nabízí instalaci kopie tohoto sakrálního objektu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou