26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zvýšení DPH u knih: přes sto tisíc protestů

16. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/12 Křižové cesty, 16.3.2011, Autor: Aleš Palán

Pět, devět, deset, v jednu chvíli dvacet a teď čtrnáct. Tak v posledních letech rostla – a má nadále růst – daň z přidané hodnoty u českých knih. Mnohá nakladatelství přitom pokládají plán vlády na zvýšení DPH u knih, zejména ten původní dvacetiprocentní, za doslova likvidační. Obavy z něj měli zejména menší nakladatelé, kteří se věnují nekomerčním publikacím, mezi nimi i ti, kteří vydávají křesťansky orientovanou literaturu.

Vláda tento krok zdůvodňuje potřebou šetřit a záměrem více zdanit spotřebu, nikoli výrobu. Svaz českých knihkupců a nakladatelů zamýšlené zvýšení DPH až na 20 % ovšem srovnával s dalšími dvěma pohromami, které vydávání knih postihly v minulosti: vyvlastněním nakladatelství a zavedením cenzury v roce 1948 a stahováním nepohodlných titulů z knihoven po roce 1968. „Zvýšení DPH na knihy chystané vládou, tentokrát demokratickou, bude znamenat pohromu novou, neboť výrazně zredukuje knižní produkci. A tisíce dalších knih nebudou moci vyjít,“ varovala profesní organizace knihkupců a nakladatelů. Místopředsedkyně PEN klubu Markéta Hejkalová proti plánu na zvýšení DPH protestuje jako spisovatelka, nakladatelka, pořadatelka knižních veletrhů a čtenářka, ale také jako daňová poplatnice. Stát by měl podle jejího názoru nejprve začít skutečně a systematicky šetřit, než začne panicky tahat peníze z kapes občanů, aby je mohl zase začít přerozdělovat a rozhazovat. „Pokud se knihy výrazně zdraží, bude to mít neblahé důsledky nejen pro kulturu, vzdělanost, čtenářství, přístup k informacím a jiné, ale také důsledky ekonomické – povede to k zániku řady malých nakladatelů, nemluvě o tom, že skoro jistě zanikne velká část kamenných knihkupectví a bude se muset propouštět v tiskárnách,“ varuje. S drobnou nadsázkou pořadatelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě a majitelka nakladatelství Hejkal dodává, že z celé situace má až orwellovský pocit. „Jako by stát říkal: nemusíte být vzdělaní, nemusíte být podnikaví a samostatní, hlavně co nejvíc konzumujte, a když budete potřebovat, tak pokorně požádejte o podporu,“ mračí se Hejkalová.

Hrozí zblbnutí společnosti

Na další souvislosti poukazuje šéfredaktor nakladatelství Kalich Michal Plzák: „Po zprávě o chystaném zvýšení DPH na knihy přišla o několik dní zpráva další, ‚pěkně‘ tu první doplňující: V Čechách přibývá negramotných.“ Šéfredaktor nakladatelstí Host Miroslav Balaštík poukazuje zase na symbolickou rovinu, která podle jeho slov signalizuje, že představitelé státu považují kulturní úroveň a vzdělanost za cosi zbytečného. To podle Balaštíka přinese v důsledku mnohem horší ekonomické ztráty. Na zdražení doplatí zejména náročnější literatura. „Výsledkem bude intelektuální frustrace a celkové zblbnutí společnosti. Kdybych byl paranoidní, viděl bych v tom možná i účel, neboť čím hloupější masa, tím lépe se s ní manipuluje,“ zlobí se Balaštík. Vláda pokládala rozhodnutí o zvýšení DPH na 20 % původně za konečné. Protesty kulturní veřejnosti však neustávaly a k nim se přidaly i další kritické hlasy – a to i z řad ekonomických odborníků. Petici Svazu českých knihkupců a nakladatelů (www.sckn.cz) podepsalo přes sto tisíc lidí. Vládní ústupek z konce minulého týdne je tak sice pro nakladatele dobrou zprávou, aspoň pro letošní rok, ale hrozící zvýšení DPH od nového roku o 4 % a pak o další 3,5 % je přesto pro knihy vážnou hrozbou. Lze očekávat, že protesty neskončí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou