26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Změní se po synodě jáhenská služba?

29. 10. 2019

|
Tisk
|

Ve Vatikánu v neděli po třech týdnech jednání skončila zvláštní synoda o Amazonii. Synodní otcové navrhují papeži opatření, která by katolickou církev přiblížila kultuře domorodého obyvatelstva. Návrhy obsahují i zvláštní obřady pro region, širší pojetí jáhenské služby a dotýkají se životního prostředí.

Vydání: 2019/44 Změní se po synodě jáhenská služba?, 29.10.2019, Autor: Karel Pučelík


„Ve zjizvené tváři Amazonie vidíme, jak chyby minulosti nestačily k zastavení drancování lidí a způsobování ran našim bratrům a sestrám a naší sestře Zemi,“ řekl papež František při nedělní závěrečné bohoslužbě. Při následné modlitbě Anděl Páně na Svatopetrském náměstí se k synodě ještě vrátil a dodal, že „ryzí evangelium se inkulturuje“.
Biskupové na zvláštní synodě v sobotu 26. října odhlasovali závěrečný dokument, z něhož vyplývá právě důraz na sblížení církve s domácí kulturou a na blízkost lidem na okraji společnosti. „Domorodí obyvatelé požádali církev, zda bude jejich spojencem. Její odpovědí je ano,“ shrnul výsledky jednání zvláštní sekretář synodálního zasedání, brněnský rodák a nedávno jmenovaný kanadský kardinál Michael Czerny SJ, na svém twitterovém profilu.
Slyšet pláč země
Dokument zmiňuje nutnost reagovat na změny současného světa. Doporučení synodních otců, kterých hlasovalo 181, navrhují změny v pastorální, kulturní i ekologické rovině. Pozornost vzbudil i návrh kněžského svěcení „vhodných a osvědčených“ ženatých mužů, který mezi zúčastněnými biskupy získal při hlasování velkou podporu. Nadále by se církev měla zabývat nedostatečnou rolí žen v církvi.
Amazonie čelí nebezpečí vykořisťování přírodních zdrojů. Církev by takovému jednání měla předcházet, proto nově definovala „ekologický“ hřích. Druhý zvláštní sekretář biskup a apoštolský vikář diecéze Puerto Maldonado David Martìnez De Aguirre Guinea OP na tiskové konferenci uvedl, že církev má povinnost „slyšet pláč země“.
Konečné slovo v řešení pro Amazonii bude mít Svatý otec František, k němuž výsledky synodních jednání nyní putují. Papež je může využít při tvorbě exhortace, ale nemusí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou