26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ženu ani květinou neuhodíš

30. 11. 2004

|
Tisk
|

Týden proti násilí páchaném na ženách uspořádalo v Brně pod názvem „Ženu ani květinou... aneb týden proti násilí na ženách“ už podruhé Sdružení Nesehnutí a další čtyři organizace. Podle posledních průzkumů se tento druh násilí nevyhýbá ani věřícím a vyskytuje se mezi nimi ve stejné míře jako u nevěřících. Během uplynulého týdne se uskutečnily akce které měly na tuto problematiku upozornit širokou veřejnost. 

Organizátoři připravili například infostánek, besedy, filmové projekce, řadu přednášek a také diskusní večery mj. se zástupci Policie České republiky, kteří se zabývají domácím násilím a týráním dětí. V rámci tohoto cyklu chtěli upozornit na přítomnost domácího násilí i fakt, že je zatím v naší zemi obtížně řešitelný. „Když jsme loni tuto akci pořádali, objevily se mezi lidmi poznámky, že násilí na ženách je jen problém Západu. Jenže bohužel se to ve stejné míře týká i České republiky a náhled české veřejnosti na tuto problematiku se bude měnit,“ říká Milan Štefanec, jeden z organizátorů celého podniku.

Podle studií, které se zabývají násilím na ženách, je v EU domácím násilím postižena asi každá třetí žena. Ve Švédsku například každých deset dní umírá žena, která byla zabita mužem, jež jí byl blízký.

PROBLÉM VŠECH

Vydání: 2004/49 Dělat něco zadarmo?, 30.11.2004, Autor: Antonín Hošťálek

Obecně platí, že v případě projevů domácího násilí nezáleží na náboženském vyznání, vzdělání či barvě pleti agresora. Vyskytuje se prý všech vrstev obyvatel, jen s tím rozdílem, že vysokoškolsky vzdělaní muži se dopouštějí násilí sofistikovanějšího. „S domácím násilím má v ČR podle průzkumů zkušenost každá čtvrtá žena. V Česku navíc musí s trestním stíháním manžela-násilníka souhlasit týraná manželka. Jenže tak to však často ze strachu neučiní,“ vysvětluje Štefanec.

Podle pořadatelů akce také není k dispozici dostatek azylových domů a bohužel platí, že čím menší je vzdálenost bydliště oběti násilí od velkého města, tím menší je pro ni šance na dostupnost takových služeb.

Když dítě sleduje násilí páchané na matce, působí to na ně stejně, jako by bylo samo týráno.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou