26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zdravotníci, jste pro nás darem!

7. 12. 2021

|
Tisk
|

Tří největší prorodinné organizace v ČR se rozhodly poděkovat těm, kdo se starají o nemocné, a vyhlašují Dny vděčnosti zdravotníkům. Přidat se může každý.

Vydání: 2021/50 Cesta k pramenům bratrství, 7.12.2021, Autor: Tomáš Kutil

Dny vděčnosti se budou konat příští týden – od 13. do 19. prosince. Rodinný svaz ČR, Síť pro rodinu (mateřská centra) a Unie center pro rodinu a komunitu chtějí vyjádřit uznání a poděkovat těm, kteří pečují o zdraví ostatních, jsou v první linii a v těchto dnech jsou i těmi, kdo o životy doslova bojují.
„Ve dnech, kdy se upínáme ke svátkům a času s rodinou, je celá skupina lidí, kteří tuto vyhlídku nemají. Naši zdravotníci. Nemocnice praskají ve švech a vidina lepších časů je vzdálená,“ vysvětluje předseda Rodinného svazu ČR Jan Zajíček a podotýká: „Novým fenoménem proti loňskému roku je místo díků a vděčnosti lavina urážek, arogance a nevděku. A proto jsme přesvědčeni, že Dny vděčnosti jsou na místě. Patří těm, kdo nehledí na své pohodlí a slouží bez rozdílu všem potřebným. Mnohdy vidí zbytečně zmařené životy a přes všechno úsilí jsou těmi poraženými. Proto jim vyjadřujeme velké díky: Jste pro nás darem!“
Lidé se mohou zapojit nošením obyčejné náplasti, na kterou namalují srdíčko, nebo přípravou přání, dětských obrázků a vzkazů pro zdravotníky, či předáním darů v podobě trvanlivých, hygienicky zabalených potravin a pozorností. V rámci ČR se veřejnost může obracet na centra pro rodinu, mateřská a rodinná centra ve svých regionech.
„Obrovský dík patří i řadě těch, o kterých se nemluví, těm, kdo vytrvale pečují o osamocené nemocné, o lidi v nouzi či bez domova,“ připojuje prezidentka Sítě pro rodinu Rut Kolínská. Trojice organizací, jejichž služeb využívá odhadem sto tisíc rodin, nabízí také čtvrté „R“. Ke známým třem (ruce, roušky, rozestupy) připojuje: rozhlédni se, zda někdo ve tvém okolí potřebuje pomoc nebo povzbuzení. „Nákup osamělým seniorům, lidem v karanténě nebo obyčejný úsměv na prodavačku či řidiče MHD mohou být tím nejmenším, jak se připojit ke Dnům vděčnosti,“ uvádějí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou