26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zrnka růžence v poušti

26. 8. 2014

|
Tisk
|

Islamisté mu uřízli hlavu, a ještě popravu nahráli na video. Jeho farnost mu vzdala hold. 

Vydání: 2014/35 Čeští animátoři jsou velmi aktivní, 26.8.2014, Autor: Martin T. Zikmund

Biskup Peter Libasci ve svém kázání přečetl modlitbu sv. Františka: „Pane, učiň mne nástrojem“, kterou vztáhl na život a novinářskou práci Jamese Foleyho, neboť ji konal jako službu trpícím národům – navzdory tomu, že musel počítat s velkými riziky. A v téže řeči biskup přečetl kondolenční dopis papeže Františka rodičům Johnu a Diane Foleyovým, kteří byli na mši přítomni – předtím s nimi papež telefonoval. 
ODPUSTIT VRAHŮM?
„Jeho rodina prokázala mimořádnou víru. A tato víra je skutečně jediné světlo schopné proniknout všechnu tmu, která obklopuje smrt Jamese Foleyho,“ napsal při této příležitosti Foleyův novinářský kolega Charlie Sennott, spoluzakladatel internetového zpravodajského portálu Global Post. Měl přitom na mysli jak sourozence, tak hlavně rodiče Jamese Foleyho – ti totiž už delší dobu věděli, že synovi reálně hrozí smrt. Když byli dotázáni, jestli jsou schopni vrahům svého syna odpustit, odpověděli: „Ne dnes, ale jako křesťané víme, že jednou tak budeme muset učinit.“ 
MODLITBY V ZAJETÍ
James Foley vešel minulý týden do povědomí celého světa, když islamisté v Sýrii zveřejnili na internetu video z jeho zinscenované popravy v poušti. Byl před ní donucen odříkat lživé prohlášení, že ho zabila vlastní vláda a bratr a že už nechce být Američanem. Celou dobu vedle něj stál islamista s kuklou na hlavě a s vražedným nožem v ruce a ten také promluvil – a sice v britské angličtině (britské tajné služby ohlásily, že jsou na stopě jeho totožnosti). Celá věc vyvolala ve světě velké zděšení, odpor vůči islamistickým zabijákům i obdiv k Foleymu, jenž i v této situaci působil klidně. 
James Foley byl katolík a vystudoval jezuitskou Marquette University v Milwaukee v americkém státě Wisconsin. S jezuity zůstával v kontaktu i během své novinářské práce, průběžně je informoval o svých přesunech ve válečných zónách Blízkého východu i o své účasti na humanitárních akcích. Především je ale žádal o modlitbu, sám se už v libyjském zajetí uchyloval k růženci. Poprvé byl totiž unesen v roce 2011 v Libyi a následně propuštěn. Druhé zajetí – tentokrát v Sýrii – následovalo na konci listopadu roku 2012 a z něj se už domů nevrátil. Pohřeb Jamese Foleyho rodina stanovila na 18. říjen – na den, kdy by slavil 41. narozeniny. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou