26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vláda v Kongu zrušila dětské domovy

27. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/26 Cyrilometodějské dvojčíslo, 27.6.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Důvodem, proč vláda sáhla k tomuto opatření, byl incident z konce března tohoto roku, kdy děti z ulice zaútočily na obchody v Kinshase a vykradly je. Po zátahu a zatčení mladých delikventů protestovaly všechny nevládní organizace a církevní instituce. Stát v reakci na jejich protesty domovy uzavřel. Nevládní střediska prý jdou špatným příkladem.
„Dostali jsme příkaz, abychom k 31. 5. 2006 zavřeli Středisko sv. Rity,“ říká P. Juan Provecho z řádu augustiniánů, který koordinuje českou pomoc Kongu. „V té době bylo v centru asi 130 dětí. A tak jsme zkontaktovali několik křesťanských rodin, zda by se o děti nepostaraly,“ říká kněz. Některé děti tak nalezly náhradní rodiny, dalších 20 bylo přijato v centru Misionářek lásky (Matky Terezie z Kalkaty), některé děti však skončily na ulici. Peníze od českých dárců provozovatelé domova rozdělili tak, aby měly děti prostředky na jídlo alespoň do konce tohoto roku. Přestože charitativní projekty v zemi nejsou vítány, augustiniáni se v těchto dnech pokoušejí začít s novými formami pomoci. Jaká bude situace dál, je však velmi nejisté. P. Provecho podotýká, že blížící se volby mohou situaci v zemi jedině zkomplikovat.

Více informací o pomoci lze získat na www.augustiniani.cz nebo v sakristii kostela sv. Tomáše v Josefské ulici v Praze 1.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou