26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Venezuelský prezident Chávez útočí na církev

4. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/10 Jak nás sourozenci ovlivňují?, 4.3.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Skupina studentů a jiných revolucionářů vnikla minulý týden do arcibiskupského paláce ve venezuelském hlavním městě Caracasu a přinutila všechny tamní zaměstnance, aby jej opustili. Podle prohlášení skupiny byla církevní budova zabrána v rámci „boje za socialismus jako jedinou možnou alternativu pro vývoj v zemi“.

Kardinál Jorge Urosa, jemuž bylo již dvakrát vyhrožováno smrtí, na to reagoval slovy, že jde o vládní provokaci. „Nedávno se vysoký státní představitel vyslovil proti mně a apoštolskému nunciovi, dnes se stalo toto,“ poznamenal kardinál a vyzval státní orgány: „Tyto útoky musí být zastaveny!“

BISKUP JE NADÁVKAMI POCTĚN
Proticírkevní výpady se dějí i mimo hlavní město. Jen několik dní předtím se objevily graffiti s nadávkami na církev na různých domech (nevyjímaje ani katedrálu) ve městě Barinasu. Tamní biskup Sandoval totiž nesouhlasil se sloužením mše k výročí nezdařeného Chávezova pokusu o vojenský puč, jak ho o to žádaly úřady. Podle Sandovalova sdělení byl tento akt namířen „proti ústavnímu řádu a nelze na něj nahlížet jinak než jako na zločin, který přivodil smrt řadě lidí, a tak si nezaslouží být vyzdvihován“. Biskup nakonec nesloužil mši k výročí puče, nýbrž za jeho oběti – stejně, jak to činil i v předchozích letech. „Mé rozhodnutí bylo motivováno zachováním autonomie a nezávislosti církve, protože náboženství nemůže být zavlékáno do služby politice ani kněží – a náboženské obřady nesmí sloužit nějaké ideologii či vůdci,“ vysvětlil Sandoval. Pokud jde o urážlivé nápisy proti církvi a jeho osobě po městě, biskup uvedl, že se jimi cítí poctěn.

JEŽÍŠ – SOCIALISTA?
Chávezovo napadání církevních představitelů není nového data. Například loni v létě kritizoval biskupskou konferenci za to, že zpochybnila jeho plány na přepsání ústavy. Podle mínění biskupů však na návrhu nové ústavy pracovali jen Chávezovi lidé, aniž by veřejnost měla šanci změny ovlivnit. „Jednají, jako by byli politickou stranou,“ prohlásil tehdy prezident na adresu biskupů ve svém televizním projevu a dodal: „Každý den je na světě méně katolíků a ve Venezuele je to přímo očividné. Postoje katolické hierarchie jsou jednou z příčin tohoto úpadku.“ Reakce církve následovala vzápětí. „Ocitli jsme se v absurdní situaci, kdy se jedna osoba pokouší stát jedinou, celoživotní autoritou,“ konstatoval tehdy kardinál Jorge Urosa Savino.
Prezidentův vztah ke katolické církvi nebyl nikdy kladný, ačkoliv mu teologické výměny názorů nejsou cizí – Ježíše totiž považuje za „největšího socialistu v dějinách“. Vyhraněný názor má i na katolickou misii v 16. století. Papeži Benediktu XVI., který se loni v květnu při návštěvě Brazílie zmínil o původní křesťanské misii latinskoamerického kontinentu, Chávez z Venezuely kontroval: „Nebyl to Kristus, který připlul do Ameriky s Kryštofem Kolumbem, ale Antikrist.“



Ve Venezuele fungoval stranický systém od roku 1958, kdy padla diktatura. U moci se střídaly Acción Democrática (AD), strana se sociálně demokratickými rysy, a křesťansko-demokratická strana COPEI. Ke krizi dosavadního systému došlo po dvou dekádách v důsledku hospodářského úpadku, zadluženosti a korupce. V roce 1998 žilo už 68 % obyvatel země pod hranicí chudoby. V únoru 1992 zinscenoval důstojník Chávez neúspěšný vojenský převrat. Po dvou letech vězení byl však amnestován. V roce 1998 pak kandidoval na prezidenta a zvítězil. Od té doby se snaží v zemi omezit demokratické mechanismy a implantovat socialismus kubánského stylu. Začátkem prosince 2007 proběhlo ve Venezuele referendum o reformě ústavy, která měla „socialistický systém“ v zemi údajně kodifikovat, resp. zajistit, aby Chávez mohl doživotně kandidovat na prezidenta a uplatňovat kontrolu nad Centrální bankou. Chávez tento plebiscit těsným rozdílem prohrál.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou