16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vatikánská deklarace způsobila rozruch

17. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/29 Mučedník komunismu farář Josef Toufar, 17.7.2007

Nový dokument Kongregace pro nauku víry Odpovědi na otázky ohledně některých aspektů učení o církvi vyvolal mezi protestanty pobouřené reakce. O rozruch se postarala mj. formulace, že společenství vzniklá z reformace nemají apoštolskou posloupnost ve svátosti svěcení, a proto nemohou být nazvána ,církvemi‘ ve vlastním slova smyslu.

„Obávám se, že nový vatikánský dokument nešťastným způsobem zasahuje do ekumenického procesu, působí bolest a prohlubuje rozdělení,“ uvedl předseda české Ekumenické rady církví Pavel Černý. Také biskup pro ekumenismus Francouzské biskupské konference Michel Mallevre připustil, že dokument by mohl zapříčinit zranění věřícím z jiných křesťanských církví. Zdůraznil však, že ekumenismus je prioritou Benedikta XVI. a sám papež to opakovaně potvrdil. Příznivě přijali dokument představitelé moskevského pravoslavného patriarchátu. „Je to poctivé prohlášení, daleko lepší než tzv. církevní diplomacie. Takto je vidět, nakolik jsme si blízcí a nakolik rozdělení,“ uvedl metropolita Kiryl Gunďajev.

KASPER UKLIDŇUJE SITUACI
Podle kardinála Waltera Kaspera druhé, poklidnější čtení dokumentu ukáže, že neobsahuje nic nového. „Každý dialog předpokládá vyjasnění různosti pozic. V tomto smyslu právě naši protestantští partneři nedávno požadovali jasně definovaný ekumenismus,“ říká německý kardinál a pokračuje: „Dokument nepopírá, že by protestantské církve byly církvemi, ale upřesňuje, že nejsou církvemi v tom smyslu, v jakém katolická církev chápe sebe sama jako církev.“ Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů cituje také nedávnou evangelickou deklaraci „Tajemství a svěcení“, ve které se říká, že chápání církve a služby v katolické církvi není vlastní protestantům. Kongregace pro nauku víry tedy pouze upozorňuje na to, že běžný termín „církev“ je v katolické církvi užíván v ne zcela stejném smyslu, jako když je řeč například o Federaci luteránských církví v Německu. Walter Kasper dále připomíná, že by se nemělo přehlédnout to, co dokument říká v pozitivním smyslu o protestantských církvích, totiž že „Ježíš Kristus je v nich skutečně přítomen pro spásu jejich členů. „Vzhledem k minulosti v tomto případě nejde o samozřejmé tvrzení,“ pokračuje Kasper. „Zahrnuje uznání křtu a kromě důležitých rozdílů obsahuje také řadu pozitivních výroků o poslední večeři, slavené v protestantské církvi. Deklarace tedy nepředstavuje krok zpět v ekumenickém pokroku, ale vede nás k řešení ekumenických úkolů, které ještě máme před sebou. Tyto rozdíly by nás měly pobízet a nikoliv rozrušovat, když je nazveme pravými jmény. Deklarace je naléhavou výzvou k pokračování dialogu,“ uzavírá kardinál Kasper.
(Plné znění dokumentu je na http://tisk.cirkev.cz)
(kap, kš, RaVat, Zenit)




Kongregace vysvětluje, že se používá tradiční pojem „církev“ i pro východní církve, jež nejsou v plném společenství s Římem: „Tyto církve, i když odloučené, mají pravé svátosti a především vlivem apoštolské posloupnosti mají kněžství a eucharistii, které je s námi dosud těsně pojí,“ zasluhují titul „místní či partikulární církve“ a „jsou nazývány sesterskými církvemi katolických partikulárních církví“.
Křesťanské komunity, zrozené z reformace 16. století, nenazýváme církvemi, vysvětluje dokument: „Podle katolické nauky tato společenství nemají apoštolskou posloupnost ve svátosti svěcení, a proto postrádají bytostně konstitutivní prvek bytí církve. Zmíněná církevní společenství, která zvláště v důsledku absence služebného kněžství nezachovala pravou a celistvou podstatu eucharistického Tajemství, nemohou podle katolické nauky být nazvána „církvemi“
ve vlastním smyslu slova.“
(rc)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou