16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vatikán: Omluva popírače holokaustu nestačí

3. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/10 Karel Kryl, 3.3.2009

Duchovní Richard Williamson, který vyvolal minulý měsíc obrovské pobouření svými výroky popírajícími počet židovských obětí za druhé světové války, požádal „o odpuštění před Bohem“. Vatikán obratem sdělil, že omluva je nedostatečná, a vyzval ho, aby se svých názorů plně a veřejně zřekl.

„Prohlášení biskupa Williamsona, jak bylo předloženo, nesplňuje podmínky, které mu předložil vatikánský státní sekretariát,“ sdělil bezprostředně po doručení omluvy vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Richard Williamson v zaslaném listu prohlásil, že „svých slov lituje, a kdyby věděl předem, jaké škody a bolest způsobí církvi, jakož i pozůstalým a příbuzným obětí vystavených nespravedlnosti Třetí říše, nikdy by je nevyslovil“. Williamson patří ke čtveřici exkomunikovaných katolických duchovních z Bratrstva sv. Pia X., z nichž papež Benedikt XVI. tento církevní trest na sklonku ledna sňal. Těsně předtím však švédská televize odvysílala dříve natočený rozhovor s Williamsonem, kde se dotyčný nechal slyšet, že nevěří v existenci nacistických plynových komor, a prohlásil, že rozsah holokaustu byl mnohem menší, než se všeobecně tvrdí. Papež se kvůli biskupovým výrokům poté stal terčem rozsáhlé kritiky.

„MÍNĚNÍ NEODBORNÍKA“

„Pro švédskou televizi jsem vyjádřil mínění jistého neodborníka na historii, mínění vytvořené před dvaceti lety na základě tehdejších argumentů, které jsem na veřejnosti vyslovil zřídkakdy,“ vysvětlil Williamson. Jak posléze zdůraznil, události posledních týdnů a představení Bratrstva sv. Pia X. jej přesvědčili, že je zodpovědný za to, co z jeho někdejšího vyjádření vyplynulo. „Žádám před Bohem o odpuštění všechny duše, které byly právem pohoršeny tím, co jsem řekl, protože – jak řekl Svatý otec – každé nespravedlivé násilí proti jedinému člověku zraňuje celé lidstvo,“ uzavřel.

VAROVÁNÍ EU, NĚMECKO ZVAŽUJE ZATYKAČ

Aféra už přerostla i v politické téma. „Williamson si musí dát na svá prohlášení pozor, uvedl minulý pátek po jednání ministrů spravedlnosti EU v Bruselu eurokomisař Jacques Barrot. Podle něj je ve většině členských států unie popírání holokaustu trestně postižitelné a v brzké budoucnosti by popírače šoa mohla postihovat i Evropská unie, a to díky takzvanému rámcovému rozhodnutí o boji proti rasismu a xenofobii. Německá ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová nato prohlásila, že úřady v její zemi zvažují vydání evropského zatykače na Williamsona. V současnosti už prý jeho vyjádření prošetřují.

Z ARGENTINY DO LONDÝNA

Williamson byl minulou středu nucen vrátit se do Británie z Argentiny, která ho v souvislosti s aférou kolem jeho prohlášení označila za nežádoucí osobu. Argentinská vláda zdůvodnila své rozhodnutí Williamsonovým formálním pochybením ohledně původního cíle pobytu v zemi. Zároveň rozhodně odsoudila jeho prohlášení o holokaustu. Williamson si podle agentury DPA hraje s Vatikánem jako kočka s myší. Podle agentury je mu jasné, že je Vatikán v časové tísni, jelikož potřebuje kauzu s ním vyřešit před připravovanou jarní cestou papeže Benedikta XVI. do Izraele. Pokud by ho papež do té doby „neukáznil“, setkal by se prý v Izraeli s výtkami.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou