26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tolik návštěvníků Kolín nepamatuje

22. 8. 2005

|
Tisk
|

Písemně se na Světový den mládeže (SDM) v Kolíně nad Rýnem přihlásilo více než 400 tisíc mladých lidí ze 193 zemí světa (mezi nimi i z oblastí postižených konflikty jako například Irák, Rwanda, Burundi či Izrael). Do doby nedělní závěrečné mše svaté s papežem na pláni Marienfeld se pak jejich počet více než zdvojnásobil... „Za celou dobu své kariéry jsem neviděl tak velké shromáždění lidí, které by mělo tak pacifistický rozměr. Žádná forma agrese, žádný alkohol...,“ uvedl policejní inspektor Jorg Rutzkenheim a dodal, že policie, která má bdít nad pořádkem ve městě, neměla téměř žádnou práci.

Vydání: 2005/35 Co je to štěstí?, 22.8.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Za „Superstar party mladých věřících“ označily německé deníky papeže Benedikta XVI. Hned druhý den po jeho příletu se německý tisk zaplnil fotografiemi papeže obklopeného mladými lidmi. „Dnešek je pro nás dnem radosti,“ pronesl hned pro příletu papeže německý prezident Hans Köhler. „Papež Benedikt se v Kolíně nad Rýnem dočkal nadšeného přijetí,“ komentovala první zahraniční cestu papeže do rodného Německa agentura ČTK. Německo opět zaplnily nápisy „Wir sind Papst“ (My jsme papež), jeho fotografie a obrázky bylo možné vidět téměř na všem: na tričkách, porcelánovém nádobí a vázách, skleničkách, hodinkách, plyšových hračkách, ale i na lízátkách... „Benedetto, Benedetto!“ volali mladí lidé podobně jako před čtyřmi měsíci, když byl zvolen do papežského úřadu. „Jsem přesvědčený, že Německo potřebuje Světový den mládeže. Věřím, že tato skutečnost promění naše srdce a složitý způsob života nás Němců,“ uvedl Michael Alberts, jeden z členů německého organizačního týmu.

„Přicházím, abych mladým lidem - pokud budou chtít - pomohl posílit víru, protože oni jsou velkou pomocí v mé službě,“ prohlásil Benedikt XVI. Při promluvě z lodi na řece Rýn pak účastníkům setkání mj. řekl: „Podobně jako vy jsem se i já spolu s vámi vydal na cestu, abych poklekl před proměněnou bílou hostií, v níž oči víry rozpoznávají reálnou přítomnost spasitele světa.“ Vzpomněl také na svého předchůdce Jana Pavla II.: „Tento velký papež rozuměl výzvám, s nimiž jsou mladí lidé konfrontováni, a potvrdil svou důvěru v ně, když je bez váhání vzýval, aby byli odvážnými hlasateli evangelia... Dnes je mou úlohou na dědictví Jana Pavla II. navázat.“ Jak uvedl tisk, na zesnulého Karola Wojtyùu navázal Joseph Ratzinger také svou vstřícností vůči jiným vyznáním: navštívil kolínskou synagogu a setkal se s představenými židovské komunity. Při setkání s muslimy následující den pak Svatý otec citoval z deklarace II. vatikánského koncilu Nostra aetate slova o úctě, s níž křesťané hledí na muslimy, a dialog mezi křesťany a muslimy pak označil za životní nutnost, na které do značné míry závisí naše budoucnost.

* * * *

- Nejpočetnější skupinu účastníků Světového dne mládeže - po německých hostitelích - prý tvořili Italové. Oficiální přihlášku poslalo 80 tisíc mladých Italů, zúčastnilo se jich však ještě o několik desítek tisíc víc. Kolem 63 tisíc Italů strávilo v Německu celý týden, na setkání přijelo také 100 italských biskupů a 43 katechetů.

- Baldachýn nad oltářem na pláni Marienfeld, kde celá akce vyvrcholila sobotní vigilií a nedělní závěrečnou mší svatou s papežem, měl 2 500 metrů čtverečních a vážil 60 tun. Oltář po celou noc osvětlovalo 1 600 lamp.

- Mozaika Jana Pavla II. vytvořená ze 100 000 fotografií mladých lidí byla po dobu setkání mládeže vyvěšena před kolínským dómem. Jedná se pravděpodobně o největší fotografickou mozaiku, která kdy byla vytvořena. Kolínský rozhlas Domradio, který projekt inicioval, i nadále vyzývá mladé lidi, aby posílali své fotografie - má totiž v plánu sestavit ještě větší podobiznu Jana Pavla II. pro příležitost jeho beatifikace.

- Sedmnáctikilometrovou křížovou cestu se rozhodla absolvovat s ostatními také tělesně postižená Weng Vallederosová z Filipín, která kvůli svému handicapu celou trasu urazila na vozíčku. Jedenadvacetiletá studentka žurnalistiky, která se na setkání mládeže objevila poprvé, byla při své první žádosti o vízum odmítnuta. Druhá její žádost, podaná minulý měsíc, už byla vyslyšena: „Utvrdilo to ve mně víru, že vládne Boží vůle,“ řekla mladá Filipínka, která z Kolína ještě směřuje do Itálie, kde chce navštívit dárce, kteří sponzorují její studium v Manile.

- Potíže s vízy měli na letišti ve Frankfurtu návštěvníci ze zemí Třetího světa. Odmítnuto bylo například 600 mladých lidí z Filipín, 12 z Konga a skupina Haiťanů.

- Poprvé v historii se setkání zúčastnili také mladí křesťané čínské podzemní církve. Zhruba stovka kněží, řeholnic i laiků pocházela především z provincií Peking, Tchian-ťin, Che-pej, a Fu-ťian.

- Vedle řady špičkových osobností přijal papež Benedikt XVI. Brazilce Pelého, pokládaného za nejslavnějšího fotbalistu všech dob. Ten po setkání novinářům sdělil, že má papeže rád a je šťastný, že s ním mohl hovořit. S Benediktem XVI. se v Kolíně nad Rýnem sešel také proslulý italský fotbalový trenér Giovanni Trapattoni: „Mám z této audience velkou radost. Je to událost, na kterou se vzpomíná celý život,“ uvedl.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou