16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Syn náčelníka blahoslaveným

20. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/47 Zadlužené domácnosti. Co s tím?, 20.11.2007, Autor: Martin T. Zikmund

V Argentině se 11. listopadu konala beatifikace Zefyryna Namuncura (1886–1905), salesiána indiánského původu. Beatifikační mši svatou sloužil v obci Chimpay, 850 km jihovýchodně od Buenos Aires, státní sekretář Svatého stolce kardinál Tarcisio Bertone.

Nejprve se k beatifikaci vyslovil Benedikt XVI. při nedělní modlitbě Anděl Páně. Učinil tak několik hodin před vlastním blahořečením v Argentině. Ve svém proslovu Svatý otec vyjádřil vděčnost Bohu za „mimořádné svědectví tohoto mladého devatenáctiletého studenta, který inspirován úctou k eucharistii a láskou ke Kristu, se chtěl stát salesiánským knězem, aby ukázal svým krajanům z kmene Mapuče cestu do nebe“. Papež vyslovil naději, že „příklad nového blahoslaveného přinese hojné ovoce křesťanského života, zvláště mezi mladými“.

Poprvé na vesnici
Slavnostní obřad se konal na místě, kde se Zeferyn narodil. „Je to poprvé, kdy se blahořečení nekonalo ve velkém městě, ale na malé vesnici. To bylo skvělé rozhodnutí kvůli zástupu místních Zeferynových přívrženců“ – řekl kardinál Bertone ve svém kázání. Vatikánský státní sekretář zdůraznil, že toto blahořečení „znamená připomenutí a ocenění nejhlubších a nejstarších tradic statečného a nezdolného kmene Mapuče“.
„Zároveň,“ dodal, „blahořečením Indiána objevujeme bohatství evangelia, které nikdy neničí ryzí hodnoty jakékoli kultury, ale spíše je předpokládá, očišťuje a zdokonaluje.“
Tato slova „ztělesnila“ řada Zeferynových soukmenovců oblečených do tradičního indiánského oděvu. Pestrá ponča a vlajky, jakož i domorodé jazyky při bohoslužbě ukázaly, že křesťanská zbožnost zapustila do indiánské půdy své kořeny. Lidé z kmene Mapuče žijí v jižní Argentině a středním a jižním Chile. Na rozdíl od ostatních indiánských kmenů se tomuto kmenu dařilo dlouhý čas zachovávat nezávislost. V Chile byli podmaněni až v 80. letech 19. století. Jejich poslední velké povstání bylo potlačeno v roce 1934.

Princ PatagOnie
Zeferyn Namuncura byl syn kmenového náčelníka. Toužil se stát knězem a pastoračně působit mezi svými lidmi. Jeho touha ale nebyla naplněna: v devatenácti letech zemřel v Římě na tuberkulózu. Jeho oddanost Bohu, láska ke krajanům a touha zvěstovat evangelium z něj přesto učinily vzor, který „osvěcuje naši cestu ke svatosti a zve nás, abychom milovali naše bratry láskou, kterou Bůh miluje nás,“ (Benedikt XVI.).
Podle postulátora procesu blahořečení Dona Enrica dal Covoly si „princ Patagonie“, jak bývá někdy Zeferyn nazýván, vybral za svůj životní vzor sv. Dominika Savia.
Slavnostní mše svaté se účastnilo na 100 tisíc lidí včetně 50 biskupů z Argentiny, Chile a dalších zemí. Mezi přítomnými nechyběla ani Varia Herrerová, 33letá matka, která byla na přímluvu blahoslaveného Zeferyna uzdravena z rakoviny. Toto zázračné uzdravení také umožnilo uzavřít proces blahořečení.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou