16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý otec byl v USA velkoryse přijat

21. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/17 Kazatelství, 21.4.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Papeži Benediktu XVI. se na jeho pastorační cestě do Spojených států amerických (15. – 20. dubna) dostalo mimořádného přijetí. Prezident Bush učinil výjimku a vůbec poprvé ve své funkci přijel osobně přivítat hosta přímo na letiště. Dalších ovací se Svatému otci dostalo hned následujícího dne ráno, v den jeho 81. narozenin, kdy oficiálně zahájil svůj program ve Washingtonu.

Papežova cesta z nunciatury, kde byl ubytován, do Bílého domu, trvala 20 minut, přestože obě místa jsou od sebe vzdálena jen čtyři kilometry. Špalírem vítajících lidí mohla totiž černá opancéřovaná limuzína s doprovodem projíždět jen velmi pomalu. Před klasicistní sloupovou architekturou rezidence amerických prezidentů přivítal Svatého otce George W. Bush s manželkou Laurou. Na rozlehlém prostranství před Bílým domem se tísnilo na pět tisíc pozvaných osob a další zůstaly v přilehlých ulicích. Vojenská kapela zahrála papežskou a americkou hymnu a před papežem pak defilovala garda s bubeníky oblečená do koloniálních uniforem. A než americký prezident přistoupil k uvítacímu projevu, zazpívala ještě slavná americká sopranistka Kathleen Battle v doprovodu harfy „Otče náš“.

VŠE NEJLEPŠÍ K NAROZENINÁM!
„Je pro nás privilegiem, že jste tady,“ řekl ve svém pozdravu George Bush. Zvláště ocenil, že se papež rozhodl strávit v Americe své narozeniny, které se obvykle tráví v kruhu blízkých přátel. Americký prezident papeže zároveň ujistil, že lidé ve Spojených státech se za jeho návštěvu modlí a že jsou vůbec na svou víru hrdí, stejně jako byli jejich otcové-zakladatelé.
„Těší mne, že mohu být hostem všech Američanů. Přicházím jako přítel a hlasatel evangelia, jako ten, kdo chová obrovský respekt k této široké pluralitní společnosti,“ reagoval Svatý otec. „Bůh žehnej Americe,“ dodal za hromového potlesku, když předtím ocenil tradiční americké hodnoty a přislíbil své modlitby za tuto zemi. Po skončení projevů vystoupili Benedikt XVI. a americký prezidentský pár na balkón portiku, odkud pozdravili shromáždění, které odpovědělo sborovým přáním: Happy birthday to you! (Vše nejlepší k narozeninám) Poté se papež spolu s prezidentem Bushem odebrali do Oválné pracovny k soukromému rozhovoru. Současně se konala schůzka mezi americkou ministryní zahraničí Condoleezou Riceovou, státním sekretářem Svatého stolce kardinálem Tarcisiem Bertonem a dalšími zástupci hostitelské země a Vatikánu.

APLAUS ZÁSTUPU
Odpoledne strávil Benedikt XVI. se zástupci charitativních organizací a vpodvečer se modlil večerní modlitby spolu s 350 biskupy a dalšími 600 věřícími ve washingtonské bazilice Neposkvrněného početí, kde rovněž pronesl projev (viz str. 9). U baziliky, která je největším chrámem v USA, papeže vítal a poté ho i vyprovázel ohlušující aplaus jedenáctitisícového zástupu lidí.



ČTYŘPATROVÝ DORT
„Glory, glory, haleluja“ a „Happy birthday to you“ znělo v Bílém domě na počest papežových narozenin. Při té příležitosti dostal Svatý otec od amerického prezidenta i monumentální čtyřpatrový citronový dort. Benedikt XVI. zase předal americkému prezidentovi na památku své návštěvy mozaiku svatopetrského náměstí, kterou vytvořilo vatikánské mozaikové studio podle vzoru z 18. století. Prezident Bush ještě týž den uspořádal pro pozvané hosty slavnostní večeři s bavorskými specialitami, z níž se však Svatý otec omluvil. Místo toho povečeřel s americkými biskupy, s nimiž se předtím setkal v bazilice Neposkvrněného početí.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou