26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatá země je uzavřená pro poutníky

7. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/32 Koníčky duchovních, 7.8.2006

Zatímco před pár lety byla poutní místa ve Svaté zemi plná věřících a turistů, dnes zejí prázdnotou. Na celý srpen byly zrušeny poutě, a jak dodává františkánský kustod Svaté země, P. Pierbattista Pizzaballa, pokud krize brzy neskončí, úpadek bude pokračovat ještě řadu měsíců.

„Všechna svatá místa jsou v pořádku, nedošlo k žádnému ničivému zásahu. Celková atmosféra zde je ale velmi smutná, protože jsou naprosto prázdná. Nejsou tu poutníci, turisté, není tu nikdo,“ říká kustod Svaté země.
Na otázku, jak se on sám dívá na krizi mezi Izraelem, Hizballáhem a Libanonem, odpovídá, že jeho pocity jsou velmi smíšené: „Je obtížné vyvozovat jakékoliv závěry, protože hledíme-li na věc z různých perspektiv, vidíme jak legitimní důvody, tak jejich zkreslování.“ Dodává, že jde nepochybně o jeden z nejobtížnějších momentů novodobé historie mezi východními a západními civilizacemi. „Podle mého názoru tato válka posílila vzájemné předsudky a vyhloubila ještě větší rozdíly mezi civilizacemi. V každém případě však jde o nedorozumění,“ dodal.
(RaVat, red)


Neustálé nepokoje ve Svaté zemi zapřičiňují exodus křesťanů. Zatímco v roce 1948 žilo v Betlémě 75% křesťanů, v Nazaretě 80% a v Ramalláhu až 90%, dnes už na všech těchto místech převažují muslimové. Křesťané ve Svaté zemi jsou často diskriminovaní ze strany Židů pro svůj arabský původ a ze strany muslimů pro svou víru.
(kbs)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou