23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Spása nepokřtěných dětí nebo limbus?

17. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/42 První roky kněžství, 17.10.2006

Víra, že děti, které zemřou bez křtu, jdou do nebe, je podle Mezinárodní teologické komise smysluplnější než existence limbu. Tato třicetičlenná komise se sešla v prvním říjnovém týdnu, aby pokračovala v práci na prohlášení o pojmu limbus, jeho vstupu do obecného učení církve i důvodech, proč jej církev nikdy nepřijala.

„Nelze říci, že víme jistě, co se s nepokřtěnými dětmi stane, ale máme dostatečné důvody doufat, že se Bůh ve svém milosrdenství a lásce stará i o tyto děti a přináší jim spásu,“ říká P. Paul McPartlan, profesor Americké katolické univerzity ve Washingtonu a člen Mezinárodní teologické komise (MTK).
Přestože zmíněné prohlášení má potvrdit naději ve spásu nepokřtěných dětí, zdůrazňuje zároveň nutnost křtu pro spásu a povzbuzuje rodiče, aby nechávali své děti pokřtít. „Spása je dosažitelná jen v Kristu skrze Ducha Svatého,“ říká kardinál William J. Levada, prefekt Kongregace pro nauku víry a předseda komise.

KŘESŤANÉ MAJÍ DOUFAT
„Na klíčovou otázku dokumentu Co říká církev tváří v tvář situaci dítěte, které zemře nepokřtěno? nelze odpovědět zjednodušujícím: Bez obav, všechno je v pořádku. Pevnou půdu pro naději ve spásu nepokřtěných dětí dává nekonečné Boží milosrdenství, Boží láska vylitá v Ježíši Kristu a jeho touha po spáse všech lidí. I když si nikdo nemůže být osudem zemřelých nepokřtěných dětí jist, křesťané mohou, a dokonce mají doufat, že Bůh tyto děti uvítá v nebi,“ doplňuje P. McPartlan.

POTVRZENÍ PRVOTNÍHO HŘÍCHU
Formální studia MTK na toto téma započala již v r. 2004. Podnětem se staly množící se dotazy biskupů a kněží z celého světa, kteří žádali kardinála Josepha Ratzingera, tehdejšího prefekta Kongregace pro nauku víry a současného papeže Benedikta XVI., o aktualizované prohlášení církve k situaci nepokřtěných dětí. Odpověď komise je adresována také těm, kteří truchlí nad životy dětí ztracenými při potratech, protože otázka osudu nepokřtěných dětí se vztahuje i na oběti potratů. Aby ale nedošlo k chybnému výkladu a nebylo možné tvrdit, že křest není nutný, neboť malé děti nejsou schopny hřešit, dokument též potvrzuje učení církve o skutečnosti prvotního hříchu. Ve svém knižním rozhovoru „The Ratzinger Report“ i v knize „Bůh a svět“ budoucí papež prohlašuje, že zaměření se na naději je smysluplnější než držení se pojmu limbu, kde by nepokřtěné děti zakoušely navěky „přirozené štěstí“, ale nemohly by být v Boží přítomnosti v nebi. Podle papeže Benedikta XVI. nebyl limbus nikdy definován jako článek katolické víry, ale vždy zůstal hypotézou, utvořenou na základě přesvědčení církve o nutnosti křtu. Po dokončení a schválení všemi členy by závěrečný dokument komise na toto téma mohl vyjít příští rok. (čbk, mach)

 Limbus - nauka o všobecném, upřímném a spásném Božím záměru a o absolutní potřebě křtu vedla ve 13. stol. ke vzniku nauky o limbu, jako místě a mezistupni, na kterém se budou nacházet na věčnosti duše, které nedosáhly milosti vykoupení, ale které se zároveň nedopustily žádného osobního provinění (např. děti, které zemřely jako nepokřtěné).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou