26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Solidarita církve s obyvateli Peru

28. 8. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/35 Hurá, škola začíná, 28.8.2007, Autor: Martin T. Zikmund

Na zemětřesení v Peru, které si vyžádalo stovky mrtvých, tisíce zraněných a desetitisíce lidí zbavilo střechy nad hlavou, odpověděla světová církev modlitbami a konkrétními činy pomoci. Papež Benedikt XVI. ujistil peruánské obyvatele, kteří se ocitli v akutní nouzi: „Církev je s vámi celou svou duchovní i materiální solidaritou.“

Prostřednictvím papežské rady Cor unum zaslal Svatý stolec do Peru dar ve výši 200 tisíc dolarů, italská biskupská konference vzápětí tamtéž jeden milion eur. Zároveň Peru navštívil vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone. Apoštolský nuncius v Limě arcibiskup Rino Passiago se obrátil na křesťany všude na světě s výzvou k pomoci obětem zemětřesení v Peru. „Jde o gesto konkrétního bratrství“, řekl nuncius rádiu Vatikán.
O rozsahu škod týden po zemětřesení informoval na tiskové konferenci na plzeňském biskupství peruánský velvyslanec Alberto Salas Barahona. Přítomni byli také plzeňský biskup František Radkovský či Jiří Lodr, ředitel Diecézní charity Plzeň, která vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc Peru.

Neobvyklý rozsah zemětřesení

Peruánský ambasador uvedl, že jeho země leží v oblasti tektonického zlomu, kde jsou otřesy půdy poměrně časté. Rozsah posledního zemětřesení však svými ničivými následky dalece přesahuje vše, nač jsou místní obyvatelé zvyklí. Proto se země ocitla „v dramatické situaci“, a to zvláště jižní část při pobřeží, v níž žije 600 tisíc lidí. Chybí zde základní potřeby pro život. Naléhavě nutné jsou také léky a vakcíny. Mezi 35 tisíc zcela zničených domů patří také čtyři nemocnice.
Do postižené oblasti lze dopravovat pomoc jen vzduchem a po vodě, silnice nejsou sjízdné. Mnoho lidí je převáženo vrtulníky do nemocnic v Limě. Město Pisco se 170 tisíci obyvateli bylo zemětřesením z 90% poničeno, v tamní zřícené katedrále na svátek Nanebevzetí Panny Marie zahynulo 120 lidí. Jiří Lodr poukázal na to, že zemětřesení v Peru se událo přesně pět let po povodních v České republice a vyjádřil přesvědčení, že Češi solidárně zareagují na právě vyhlášenou veřejnou sbírku. Česká katolická charita okamžitě přispěla čtyřmi tisíci dolarů. Podle Luďka Kalužy z humanitárního oddělení DCHP „je to jen kapka, ale každé moře je složeno z kapek“. Pomoc charity je účinná díky tomu, že využívá místní síť základních organizací a má silné mezinárodní zázemí. Charitas Internationalis má za cíl během devíti měsíců dodat do Peru 11,5 milionu dolarů na konkrétní projekty pomoci navržené místní charitou.
Pomoci lze na čísle účtu u České spořitelny 22770022/0800, VS 142.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou