26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Situace v Sýrii se zvrhla v 'apokalypsu'

1. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/31 Klášter má nový chrám, 1.8.2012

Zatímco se na londýnské olympiádě už rozdělují první medaile, 16 měsíců trvající líté boje mezi režimem prezidenta Asada a opozicí jsou v Sýrii stále nerozhodnuty. V posledních dnech probíhá bitva o největší syrské město Aleppo, z něhož uprchlo už na 200 tisíc lidí. V opuštěných domech se skrývají povstalci před armádními tanky a helikoptérami.

„Aleppo je dalším tragickým příkladem bezhlavého násilí, kterého se Asadův režim dopouští na vlastních lidech. Pokud budou podobné útoky pokračovat, stanou se nakonec hřebíkem do Asadovy rakve,“ prohlásil americký ministr obrany Leon Panetta při své návštěvě Blízkého východu. Podle něj syrský režim „ztratil veškerou legitimitu, a čím větší násilí páchá, tím více se blíží vlastnímu konci. Už není otázkou, zda režim padne, ale kdy“.

ASAD BEZ NÁHRADY?

„Slabostí syrské opozice je, že není jednotná a nemá žádný čitelný cíl kromě svržení režimu,“ tvrdí na druhé straně Hana Volná z českého ministerstva zahraničí. Upozorňuje na to, že povstalci jsou spíše sekularisté, kdežto Syrská národní rada v zahraničí sdružuje hlavně islamisty.

„Asad může být přesvědčen, že by jeho odstoupení k ničemu nevedlo. Cítí, že má legitimitu i sílu pokračovat,“ vysvětluje Volná. Také mu hraje do karet, že spousta lidí v Sýrii je už konfliktem unavena, touží po klidu a na mezinárodní scéně Asadův režim nepřestává podporovat Rusko. To odmítá, aby se ze Sýrie stala druhá Libye, proti níž by se semklo celé mezinárodní společenství.

BLÍZKÝ VÝCHOD V POHYBU

Hlasy církevních představitelů ze Sýrie v posledních týdnech nabyly na naléhavosti. Za „apokalypsu“ označil konflikt v polovině července, kdy zuřily boje v hlavním městě, maronitský damašský arcibiskup Samir 
Nassar. „V Damašku prožíváme apokalypsu, doufáme, že přijde vzkříšení.“

„Silnice do Jordánska a Iráku, do Aleppa a Homsu jsou zataraseny. Lze vidět zástupy lidí dlouhé jako had, kteří směřují do Libanonu – je to exodus vyvolaný všeobecnou panikou.“ V zemi cedrů už tato vlna uprchlíků začala destabilizovat i tak dost vratkou politickou situaci. Neodcházejí sem totiž jen lidé bez domova, ale také bojovníci. V pohybu jsou i dřívější uprchlíci – např. Kurdové z Iráku, kteří se dočasně usadili v Sýrii.

Právě Libanon se přitom v září chystá navštívit Benedikt XVI., který se ke zdejší situaci vyjádřil i minulou neděli: „Nadále pozorně sleduji rostoucí tragické projevy násilí v Sýrii i jejich následky v podobě mrtvých a zraněných také mezi civilním obyvatelstvem, jakož i značný počet uprchlíků, kteří se utíkají do vnitrozemí a do sousedních zemí. Prosím, aby jim byly zajištěny nezbytná humanitární pomoc a solidarita.“ Zároveň papež vyjádřil svou blízkost trpícím a vyzval mezinárodní společenství k nalezení vhodného politického řešení pro tuto válkou zmítanou zemi, a to prostřednictvím dialogu.

Od začátku konfliktu zemřelo v Sýrii při násilnostech více než 20 tisíc lidí, z toho takřka 14 tisíc civilistů. Zveřejnila to minulý týden Syrská organizace pro lidská práva.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou