26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Satelit spojil studenty s Benediktem XVI.

12. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/11 Církev svatá a hříšná, 12.3.2007, Autor: Štěpán Havlíček

V pražské akademické farnosti u Nejsvětějšího Salvátora právě skončilo druhé čtení. Lidé u oltáře i v lavicích vstávají a kostelem se rozléhá radostný potlesk. Na promítacím plátně přichází papež Benedikt XVI.

Minulou sobotu se totiž prostřednictvím telemostu uskutečnilo setkání asijských a evropských vysokoškoláků se Svatým otcem. Z jednotlivých kostelů a univerzit se na plátně střídaly vstupy z vatikánské auly Pavla VI., kde pobožnosti předsedal papež Benedikt XVI.
„Je to příležitost uvědomit si planetární rozměr církve,“ říká P. Tomáš Halík, duchovní správce akademické farnosti v Praze. „Uvědomit si, že podobným duchem žijí univerzitní studenti nejenom v různých zemích Evropy, ale i v Asii.“ Benedikt XVI. hovořil mj. o nutnosti hledat cestu k nové spolupráci mezi Evropou a Asií. Spolu se studenty se pomodlil nešpory s „růžencem světla“ a předal jim texty apoštolských exhortací Jana Pavla II. Ke shromáždění v kostele Nejsvětějšího Salvátora pak promluvil kardinál Miloslav Vlk. Jak řekl, komunikace v církvi se uskutečňuje skrze Ducha Svatého. „To, co bylo dnes viditelné, existuje stále. Jsme schopni se společně modlit od Filipín až po Británii.“ Letošní setkání odvysílala živě televize Noe.
První takové setkání, do něhož se zapojili pražští vysokoškoláci, odvysílala Česká televize v roce 2004 a vedl jej tehdy Jan Pavel II.



Pestrý průvod s vlajkami na úvod zdobili lidé v krojích z mnoha zemí. Příchod Benedikta XVI. vzbudil velký rozruch. Zvedl se bouřlivý potlesk a volání „Benedetto“. Svatý otec také pozdravil každou zemi v jejím jazyce. V té chvíli o sobě dala vědět i česká delegace, která do té doby jakoby v aule Pavla VI. nebyla. Papež adresoval Čechům tato slova: „Milí mladí přátelé, kteří jste shromážděni v Praze! Kéž je přátelství s Ježíšem Kristem vždy světlem pro vaše studium i pro váš osobní růst.“ Na závěr ještě zavtipkoval slovy, že věří, že mu v Praze i přes jeho českou výslovnost rozuměli.
ŠTEFAN BRINDA, Vatikán
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou