16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přísněji vůči pedofilním kněžím

20. 7. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/30 Neplodnost, 20.7.2010

Kongregace pro nauku víry zpřísnila pravidla pro postup v případech pedofilie mezi kněžími. Učinila tak v dokumentu „Normy o nejzávažnějších deliktech“ podepsaném papežem Benediktem XVI., který minulý týden představil v Římě mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi a nejvyšší církevní právník z Kongregace pro nauku víry Charles Scicluna.

„Církev je dnes odhodlána jednat přísně a transparentně, pokud jde o pedofilii svých členů,“ uvedl Lombardi. Podle něj se nejnaléhavější případy budou řešit urychlenými procedurami. Ty umožňují nahradit běžnou soudní proceduru tzv. mimosoudním dekretem nebo předložit papeži nejzávažnější případy, aby mohl být kněz předán světské spravedlnosti. Zároveň církev prodlužuje dobu, po jakou není zločin pedofilie promlčen, z deseti let na dvacet a sexuální zneužívání postižených je postaveno na roveň s pedofilií. Nové normy dále umožňují jmenovat do církevních tribunálů laiky. Dokument hovoří také o zločinu pedopornografie v případě držení materiálu týkajícího se mladých lidí do 14 let. „Nové trestní normy jsou znamením velké vážnosti, s jakou se církev k problému zneužívání staví,“ vyjádřil se při představování dokumentu i církevní právník Charles Scicluna. Podle něj jde hlavně o to, aby v těchto záležitostech panovala jasnější a transparentnější pravidla. Církev byla totiž kritizována zejména za to, že církevní představitelé v některých případech o pedofilii kněží věděli, aniž ji zásadně řešili. Pro úplnost je třeba dodat, že změny v „Normách o nejvážnějších deliktech“ se týkají také jiných témat. Do kompetence Kongregace pro nauku víry spadají nově i delikty proti víře – tedy hereze, apostaze a schizma – které běžně spadají do kompetence ordinářů. Patří sem také delikt nahrávání zpovědí a šíření těchto nahrávek (proti němuž byl vydán dekret už v roce 1988) a eventuelní pokusy o svěcení žen (proti nimž byl vydán dekret v roce 2007).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou