16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Povolí Vatikán kondomy?

2. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/18 Bohoslovci pod lupou, 2.5.2006, Autor:

„V některých situacích může být používání prezervativu samozřejmě menším zlem, například v souvislosti s šířením AIDS. Je však otázkou, zda přísluší církevním autoritám, aby propagovaly takový prostředek ochrany.“ Tato slova kardinála Renata Martina, předsedy papežské rady Iustitia et Pax, která vyšla v italském týdeníku L´Espresso, vyvolala ve světě rozruch.

„Zřídka se takový vysoký církevní činitel vyjadřuje k těmto otázkám s takovou otevřeností,“ napsala agentura AFP k rozhovoru, ve kterém kardinál hovoří také o interrupcích a využívání zmrazených embryí. Také v českých médiích už se objevily titulky typu „Papež zřejmě chystá historickou změnu přísných pravidel“ nebo „Vatikán změnil svůj názor na kondomy“.
„Jedná se o velice obtížné a delikátní téma,“ uvedl pro římské noviny La Repubblica kardinál Javier Lozzano Barragán, který je předsedou Papežské rady pro pastoraci mezi zdravotníky. V rozhovoru pro agenturu Zenit pak uvedl na pravou míru, jak je to s uváděnou „změnou postoje Vatikánu“. Nejedná se totiž o vatikánský dokument, jak některá média uvedla, nýbrž o příručku, kterou Papežská rada pro zdravotníky na žádost Benedikta XVI. připravuje. „Papežská rada není kompetentní vydávat církevní dokumenty,“ zdůraznil kardinál. „Příručka pro pastoraci těch, kteří onemocněli na AIDS, bude dokončena v průběhu tohoto roku. Je to velmi obtížné, ale pracujeme na ní. Víme, že mnohá zdravotní centra kladou velký důraz na používání ochrany, aby se tato choroba, kterou je dnes postiženo 42 milionů lidí, nešířila dál. Katolická církev ví, že nejdůležitější ochranou je zdrženlivost a manželská věrnost. Když se ale setkáme s manžely, z nichž jeden je HIV pozitivní, vzniká tu problém. Co dělat v takovém případě? Právě proto připravujeme velmi podrobnou studii, která nabízí pohled vědecký, technický a morální. Studii přirozeně představíme Svatému otci a on podle své moudrosti a s pomocí Ducha Svatého rozhodne, kterým směrem dále postupovat. To, co řekne on, bude závazným stanoviskem církve v této otázce,“ uvedl kardinál Barragán. O postoji katolické církve k otázce používání kondomů je možné diskutovat na www.katyd.cz.

(čtk, kab, kbs, RaVat, Zenit)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou