26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pouť nejen na kolečkových křeslech

29. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/35 Začíná škola!, 29.8.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Pod křížem Tvým chci stát (Iuxta Crucem Tecum Stare), tak znělo motto „Poutě slabých osob světa“, jak se jí také říká. Do polské Čenstochové se o víkendu 18. - 20. října sjeli handicapovaní lidé, jejich rodiny a přátelé, dobrovolníci i zástupci neziskových organizací z Polska, Litvy, Běloruska, Itálie, Ukrajiny, Francie a Anglie. Nechybělo ani okolo třicítky českých účastníků.

„Spousta lidí, když se podívá na fotografie, vnímá tuto akci jako pouť na kolečkových křeslech. Ovšem pouze ten, kdo ji absolvoval, může říci, co se během těch dvaceti kilometrů odehrávalo v jeho nitru,“ říká česká organizátorka Gabriela Mikešková, o přibližně dvacetikilometrové „Pěší pouti světa osob slabých“ z Olštýna do Čenstochové, která se konala v sobotu. „Spolu jdou zdraví s nemocnými, někteří po svých, jiní jsou tlačeni na vozíčkách nebo lůžkách. Právě při vzájemném kontaktu s postiženými může člověk zdravý a plný síly objevovat vlastní slabosti - nejen fyzické, ale i duchovní. Často člověk s postižením dokáže člověku zdravému dodat více síly než kdokoliv jiný. Síly fyzické, ale i duchovní, k překonání sebe sama. Slabými tedy nejsou myšleni jen ti postižení, kteří se těžko pohybují nebo jenom leží bez hnutí,“ dodává Miroslav Prchal.

TĚŽKO POPSAT SLOVY
Součástí setkání je také předání sošek Ecce Homo těm, kteří předávali poselství milosrdenství a křesťanské lásky k bližnímu podle ideálů mezinárodního dobročinného sdružení Betel, jež je organizátorem pouti. Jedním z deseti oceněných lidí světa byl letos Miroslav Prchal z České republiky. Působivým momentem třídenního setkání je také páteční liturgie umývání nohou, při které si vzájemně umývají nohy lidé zdraví i postižení a kladou si ruce na hlavu. Letos se tohoto rituálu zúčastnil i duchovní vůdce české skupiny, ThDr. Petr Žůrek. Dále následuje sobotní květinový průvod alejemi Nejsvětější Marie Panny a následná eucharistie v bazilice na Jasne Góře. Té předsedal čenstochovský arcibiskup Stanislaw Nowak, který přijal květiny od zástupců jednotlivých zemí. Na závěr tohoto setkání dostali všichni požehnání Nejsvětější svátostí. Tento „akt“ doprovázel český pěvecký sbor z Jezeřan. Na otázku, jak účastníci pouť vnímají, organizátoři odpovídají citací jedné z účastnic, matky 12 dětí v pěstounské péči, která řekla: „To se nedá popsat, to se musí zažít.“



Skupinu z České republiky vede organizace Girasole, sdružení pro pomoc a rozvoj, která je členem sdružení Betel sídlícího v Polsku. Jedním z jejích cílů je vybudovat na našem území (po vzoru Polska) dům, kde by mohli žít handicapovaní lidé spolu se zdravými v jedné domácnosti, jednak aby se zapojili do „rodinného života“, jednak aby nebyli odkázáni na život v ústavní péči. Více informací najdete také na www.girasole.wz.cz.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou