26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Potíž s mučednictvím. Vrahem byl katolík

8. 4. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/15 Náhody, nebo zázraky?, 8.4.2010, Autor: Martin T. Zikmund

„Jako prezident Salvadoru se omlouvám za zavraždění arcibiskupa Oscara Arnulfa Romera před 30 lety, jako představitel státu se omlouvám rodině Romerů a vyjadřuji jí svou soustrast,“ pronesla hlava tohoto středo- amerického státu Mauricio Funes. Učinil tak při odhalení pomníku „na památku našeho biskupa-mučedníka“, který vláda nechala postavit na letišti v El Salvadoru.

Arcibiskup Romero byl totiž 24. března 1980 zavražděn zvláštním armádním komandem při mši sv. za to, že ve svých homiliích a rozhlasových projevech neúnavně poukazoval na porušování lidských práv v zemi. Té vládla polovojenská junta, která se vyznačovala korupcí, falšováním voleb, ignorováním sociálních problémů a likvidováním nejen svých politických oponentů, ale i těch, kteří se jí staly nějakým způsobem nepohodlnými. Atentát na arcibiskupa se udál na začátku vleklé občanské války, která oficiální skončila v roce 1992, ale její stopy jsou v zemi patrné až dodnes. Proto je omluva prezidenta za vraždu arcibiskupa považována za historický mezník. O tom, že ledy v Salvadoru po dlouhé zimě tají, svědčí i pokojné světelné průvody, které se letos konaly v souvislosti s výročím arcibiskupovy smrti.

Dopis do říma

Omluva vlády je jedna věc a zamýšlené církevní uznání „mučednictví“ druhá věc. A v té zatím k žádnému zásadnímu posunu nedošlo, ačkoli biskupové v souladu s přáním katolických věřících v Salvadoru už začátkem roku zvláštním dopisem žádali Řím, aby beatifikační proces mohl být ukončen k třicátému výročí atentátu. Nestalo se tak. Prodlevu vysvětlil někdejší prefekt kongregace pro svatořečení kardinál Josef Saraiva Martins. Při uznání mučednictví se totiž zkoumá jako rozhodující motiv pachatele nenávist k víře (odium fidei), to však je v tomto případě sporné. „Je třeba uvážit, že Romero byl zavražděn katolíkem, tedy člověkem téže víry. To je pro Řím problém, neboť vrazi mučedníků se obvykle rekrutují z lidí mimo církev,“ vysvětloval zdržení postulátor procesu za salvadorskou biskupskou konferenci P. Rafael Urrutias. Posledním impulzem k arcibiskupově odstranění se prý stala jeho výzva bezpečnostním silám a vojákům, aby neposlouchali nespravedlivé rozkazy svých velitelů ke střelbě do nevinných…

OBRAT TVÁŘÍ V TVÁŘ SMRTI

Když byl Oskar Romero za začátku roku 1977 jmenován arcibiskupem San Salvadoru, byl považován za umírněného biskupa s konzervativními názory. Brzy nato se však dozvěděl o krvavém masakru demonstrantů, kteří protestovali proti brutalitě a zkorumpovanosti vlády, a byl zděšen… To ale nebylo vše. Jak dokládá P. Martin Meier SJ z Mnichova, „oči se mu otevřely, teprve když stál nad mrtvolou jezuity P. Rutilia Grandeho,“ který byl zavražděn za to, že se zastával těžce strádajících chudých rolníků na okraji hlavního města. Grande totiž patřil mezi Romerovy blízké přátele a spolupracovníky, k nimž měl naprostou důvěru. Od té doby se stal v očích veřejnosti „hlasem těch, kteří žádný hlas neměli“. Musel čelit i pomluvám, které jeho odpůrci posílali do Vatikánu, což bylo pro něj zvlášť bolestné, neboť věrnost papeži považoval za svou celoživotní prioritu. Jan Pavel II. arcibiskupův hrob navštívil při své cestě po Sřední Americe v roce 1983. Poukázal přitom na to, že Romero byl zastřelen uprostřed plnění svých pastýřských povinností, při sloužení mše svaté. Benedikt XVI. v řeči k salvadorským biskupům při jejich návštěvě v Římě před dvěma lety označil arcibiskupa Romera za pastýře naplněného Boží láskou. K duchovnímu odkazu arcibiskupa Romera se nehlásí jen katolíci. Anglikánská církev mu postavila pomník ve westminsterském opatství jako významnému mučedníkovi dvacátého století. V relikviáři tamního opatství také uchovává část zkrvavené alby, v níž arcibiskup Romero naposledy sloužil mši svatou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou