26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Posel naděje v Maroku

2. 4. 2019

|
Tisk
|

Svatého otce uvítaly v Maroku o víkendu desetitisíce lidí. S mottem „Služebník naděje“ přiletěl 34 let po Janu Pavlu II. a 800 let po setkání sv. Františka z Assisi s egyptským sultánem.

Vydání: 2019/14 Posel naděje v Maroku, 2.4.2019, Autor: Tereza Zavadilová


„Historický milník“, psali v tamním tisku. Mimo malé křesťanské komunity přijel „utěšit“ i muslimy po střelbě v novozélandských mešitách. „Proti fanatismu a fundamentalismu je nezbytná solidarita všech věřících a jejich společné hodnoty,“ zdůraznil papež po příletu na dvoudenní návštěvu do 30milionového Maroka, které je spojencem proti islámským radikálům. Král Mohamed VI., jenž papeže osobně pozval, zde za tím účelem založil institut pro náležitou formaci imámů.
Křesťané, z velké části migranti ze subsaharské Afriky směřující do Evropy, tvoří v Maroku asi 30tisícovou menšinu uprostřed sunnitských muslimů. Se 60 utečenci z Nigérie, Guineje či Kamerunu se papež setkal v centru diecézní charity v hlavním městě Rabatu. „Je to rána, která volá k nebi,“ komentoval skutečnost, že miliony uprchlíků a nucených migrantů se dožadují mezinárodní ochrany. „Nejste na okraji, nýbrž v srdci církve,“ povzbudil František migranty. Novinářům při zpáteční cestě letadlem pak řekl: „Ten, kdo staví zdi, zůstane v nich uvězněný.“
Papež upozornil také na téma náboženské svobody, která se v Maroku příliš nepraktikuje (konverze ke křesťanství, tedy pro muslimy „odpadnutí od víry“, je zakázána a trestána), stejně jako hlásání evangelia. „Náboženská svoboda se neomezuje pouze na svobodu kultu. Je třeba přecházet od pouhé tolerance k úctě,“ zdůraznil papež. Na závěr slavil mši sv. ve sportovní hale prince Moulaye Abdellaha. „Byl to požehnaný den! Přišlo na 10 tisíc lidí 60 národností a všichni jsme tuto výjimečnou událost prožívali naplno,“ popsala pro KT mailem katolička Stella Patricia Rahasaharisoa, původem z Madagaskaru, která měla na starosti pěvecký sbor.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou