26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pomůže papež světovému míru?

27. 2. 2006

|
Tisk
|

„Papež Benedikt XVI. může hrát významnou roli prostředníka při zajištění světového míru.“ Tato slova pronesl v Heidelbergu Israel Singer, předseda Světového židovského kongresu. Zároveň zdůraznil, že v souvislosti s krizí okolo karikatur proroka Mohameda je nyní nutný nový mezináboženský dialog na nejvyšší úrovni mezi křesťanstvím, židovstvím a islámem.

Vydání: 2006/9 Jak bojovat proti rutině v duchovním životě?, 27.2.2006, Autor: Kateřina Beščecová

„Respektujte náboženství a jeho symboly,“ vyzývá Benedikt XVI.

 

„Papež to ví, a proto se už jako kardinál mimořádným způsobem zajímal o židovství a islám,“ připomněl Singer. Dodal, že spor okolo karikatur dokazuje, jak lehkovážně mohou být vyvolány konflikty mezi náboženstvími. Přitom 99 % muslimů podle něj odmítá jakékoliv násilí. „Musíme proto zabraňovat poblázněnému jednání i ve svých řadách a v dialogu hledat to, co nás spojuje. Bez vzájemného respektu mezi náboženstvími by došlo k válce, při které by proti sobě vyrazily mocnosti s atomovými zbraněmi,“ řekl.

O krizi kolem karikatur proroka Mohameda hovořil papež Benedikt XVI. již v 16. února, když přijal k dvacetiminutové audienci libanonského premiéra Fouada Siniora. Poprvé se k celé problematice veřejně vyslovil 20. února při setkání s novým velvyslancem Maroka u Svatého stolce. Řekl, že v zájmu míru a porozumění mezi národy a lidmi je nezbytné respektovat různá náboženství a jejich symboly. „Věřící se nesmějí stát terčem provokací, které zraňují jejich náboženské cítění,“ řekl papež a připomněl, že je třeba, aby v každé společnosti byla všem lidem zaručena možnost vyznávat to náboženství, které si svobodně zvolil.

Zmíněný respekt již podruhé porušil odstoupivší italský ministr pro reformy Roberto Calderoli. K jeho rezignaci vedla vlna násilí, která se rozpoutala poté, co si nechal na tričko natisknout karikaturu proroka Mohameda (při protestech proti tomuto jeho kroku bylo před italským konzulátem v Libyi zabito 11 lidí a minimálně 50 dalších bylo zraněno). Calderoli nyní v rozhovoru pro italský list La Stampa ohlásil další „kampaň“. Tentokrát hodlá nosit košili s nápisem „Jsem hrdý, že jsem křesťan“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou