16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Po stopách Jana Pavla II.

18. 4. 2006

|
Tisk
|

Ve dnech 25. - 28. května bude Polsko hostit Benedikta XVI. Návštěva je poctou, kterou chce současný papež vzdát Janu Pavlu II. a je zároveň první zahraniční cestou, která se koná na papežovo přání. Koneckonců již před měsícem papež v rozhovoru pro Radio Vatikán pronesl slova: „Jsem šťastný, že Polsko navštívím.“

Vydání: 2006/16 Místo studentů v církvi, 18.4.2006, Autor: red

Papež Benedikt XVI. navštíví Polsko již příští měsíc

„Samozřejmě že tato návštěva se bude lišit od návštěvy polského papeže, ale Poláci určitě přivítají Benedikta XVI. velmi vřele. Jsou vždy vděční novému papeži, když při svých veřejných vystoupeních zdůrazňuje zásluhy svého předchůdce. Velmi rychle odstartoval proces blahořečení Jana Pavla II., jmenoval jeho sekretáře krakovským arcibiskupem, následně kardinálem a často také promlouvá v polštině,“ říká Juraj Limanówka z tiskové sekce přípravného týmu papežské návštěvy. Dodává, že někteří očekávali, že by Karol Wojtyła mohl být blahořečen již během této návštěvy. Kardinál Dziwisz, někdejší sekretář Jana Pavla II., však prý uvedl, že Jan Pavel II. patří celé církvi, a proto by jeho blahořečení mělo proběhnout v Římě. To však pravděpodobně nesníží počet věřících, kteří se přijdou s papežem setkat. Očekává se, že účast bude stejně hojná jako za Jana Pavla II. včetně 3 000 novinářů z celého světa.

(kab, lim, vap)

* * *

Joseph Ratzinger zná zemi svého předchůdce

„Poprvé jsem byl v Polsku s Janem Pavlem II. v roce 1979. Byla to nezapomenutelná návštěva jeho vlasti a zároveň také krásná zkušenost, protože jsem cítil entuziasmus víry, sílu podpory vůči ateismu, sílu opory katolické víry,“ řekl papež. V následujících letech navštívil jako arcibiskup a posléze kardinál Polsko ještě sedmkrát - naposledy Krakov v roce 2003 ve funkci papežského legáta. „Po temné historii, kterou už máme ve vztazích Poláků a Němců za sebou, je skutečnost, že jste mě pozvali, mimořádně cenným znamením víry, která má moc sjednocovat a smiřovat, která dává sílu odpouštět. Za ten dar odpuštění, pokoje a bratrstva, chci poděkovat,“ řekl Joseph Ratzinger při návštěvě Krakova v roce 1980. Například v Lublinu, osm let poté, obdržel nynější papež čestný titul na katolické univerzitě, druhý takový titul pak získal v roce 2000 na Papežské teologické fakultě ve Vroclavi.

Papež Benedikt XVI. často promlouvá k Polákům v jejich rodné řeči. Na internetové stránce www.b16.pl, věnované papežské návštěvě v Polsku, jsou k dispozici jeho promluvy k Polákům. Jejich počet je úctyhodný - blíží se k devadesátce. „Zdravím zde přítomné Poláky. Společně s vámi děkuji Bohu za pontifikát mého velkého předchůdce Jana Pavla II.,“ řekl papež v jednom z posledních pozdravů - během generální audience 5. dubna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou