26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pětadvacáté výročí vzniku Solidarity

6. 9. 2005

|
Tisk
|

Polsko si celý týden připomínalo 25. výročí založení Solidarity. Toto nezávislé odborové hnutí, které bylo první svého druhu za železnou oponou a stalo se symbolem odporu vůči komunistickému režimu, se od samého začátku odvolávalo na křesťanské kořeny polského národa a mělo podporu papeže Jana Pavla II.

Vydání: 2005/37 Nové kostely a jejich lidé, 6.9.2005, Autor: podle agentur

„Byl to celý řetězec událostí,“ vzpomíná bývalý vůdce Solidarity a někdejší polský prezident Lech Walesa na události před pětadvaceti lety, které v konečném důsledku vedly až ke krachu komunistického režimu v Polsku. „Kdyby mi někdo před třiceti lety řekl, že budu mluvit s novinářem a že mě kvůli tomu nezatknou tajní, že Polsko bude členem Evropské unii i Severoatlantické aliance, tak bych tomu jednoduše nevěřil,“ řekl Walesa. Zároveň připomněl, že významnou roli na cestě ke svobodě měl pro Polsko papež Jan Pavel II.: „Když v roce 1979 poprvé po zvolení papežem navštívil svou vlast, panovalo v komunistickém Polsku utlačování, chudoba a zoufalství. Ale přece se polský papež nebál před statisíci lidí ve Varšavě říct slova: ,Nebojte se změnit tvář světa.‘ Nevyzval lidi přímo k boji, ale po jeho proslovu si každý musel položit otázku: ,Jak je to možné, že tu vládnou komunisté, když je celý národ věřící?‘ Po této papežově návštěvě už za mnou nestálo jen pár desítek lidí, ale celých deset milionů,“ vzpomněl Walesa.

Oslavy založení Solidarity vyvrcholily v Gdaňsku ve středu 31. 8., tedy přesně 25 let poté, co tam 31. srpna 1980 proslulé hnutí vzniklo. Slavnostní bohoslužbě pod širým nebem na náměstí Solidarity za účasti asi 40 tisíc věřících předsedal někdejší sekretář Jana Pavla II., nyní krakovský arcibiskup Stanislaw Dziwisz, kterého pro tuto příležitost jmenoval Svatý otec Benedikt XVI. jakosvého papežského legáta. Na pódiu, kde celebroval mši svatou, visel citát Jana Pavla II. z roku 1999: „Solidarita otevřela bránu svobodě, která pro nás zůstává největší úlohou a výzvou.“ Ve svém kázání arcibiskup Dziwisz připomněl, že základ, na němž Solidarita stála, nebyl v pochybných, nejistých a přechodných ideologiích, nýbrž v radostném poselství, které nám přinesl Ježíš Kristus.

Oslav 25. výročí Solidarity se zúčastnili také pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk a předseda ČBK arcibiskup Jan Graubner (viz rozhovor na str. 2 - pozn. red.). Po mši kardinál Miloslav Vlk přítomným řekl: „Solidarita i papež Jan Pavel II. se pro nás stali ohromnou posilou a pomocí v našem boji s komunismem.“ Připomněl také protestní akce v Československu, za kterými stál kardinál Tomášek.

* * *

Vzkaz Benedikta XVI. do Gdaňsku:

Janu Pavlu II. velmi záleželo na tom, aby Evropa mohla dýchat oběma plícemi: východem i západem. Vím, jak moc podporoval Solidaritu svou autoritou i skrze obratnou diplomacii, když bylo třeba... Blahopřeji Polákům, že se za podpory církve odvážně vzchopili ke spojení idejí a sil a vytvořili jednotu, která dodnes přináší plody po celé Evropě.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou