16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež vydává sociální encykliku

30. 6. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/27 Cyrilometodějské dvojčíslo, 30.6.2009, Autor: Tomáš Kutil

„Moderní ekonomika musí respektovat potřeby a práva slabých.“ To by mělo být jedním z klíčových bodů nové sociální encykliky, kterou papež Benedikt XVI. podle Vatikánského rozhlasu vydá 7. července. Podle prvních informací v ní papež vzhledem k finanční krizi volá po novém ekonomickém pořádku, který by zohledňoval lidskou důstojnost a vzájemnou solidaritu.

Papež se vůči krizi již několikrát jasně vymezil. „Ekonomická a finanční paradigmata, která platila v posledních letech, musí být změněna,“ řekl před nedávnem Benedikt XVI. Při setkání s členy nadace Centesimus Annus Pro Pontifice, kterou založil Jan Pavel II. v roce 1993 na podporu sociálního učení církve, pak prohlásil: „Mnohem více pozornosti je potřeba věnovat solidaritě a respektu k lidské důstojnosti.“ Tato slova zaznívají v době, kdy se světová ekonomika stále zmítá v krizi a kdy přední ekonomové nejsou schopni předvídat, zda se už brzy bude situace zlepšovat, anebo zda světové finance čekají další propady. Encyklika má podle Benediktových slov křesťanům ukázat na ty cíle, k nimž je dobré směřovat, a na hodnoty, které je potřeba zachovávat a bránit. „Jedině tak můžeme jako lidé žít v opravdové svobodě a vzájemné spolupráci,“ dodává papež. Na rozdíl od svých předchozích dvou encyklik „Bůh je láska“ (2006) a „Spaseni v naději“ (2007) je nová encyklika s názvem „Láska v pravdě“ dílem několika vatikánských komisí složených z expertů a konzultantů v daných oblastech. Encyklika má pět kapitol a její první polovina má podle vatikánských zdrojů připomínat předchozí sociální encykliky a druhá polovina se má zaměřovat na dopady globalizace a současnou ekonomickou situaci. V roli morálního vůdce Podle Kishore Jayabalana, ředitele římské pobočky institutu Acton, který se zabývá studiem náboženství, volá papež po novém ekonomickém pořádku – ovšem nikoli z pozice bankéře ve smyslu konkrétního uspořádání, nýbrž z pozice morálního vůdce. „Papež nás všechny vyzývá, abychom co nejlépe využívali svá obdarování k vytvoření co nejspravedlivějšího a nejlidštějšího ekonomického systému,“ dodává Jayabalan. Právě před podporou konkrétního ekonomického uspořádání varuje Philip Booth, ředitel britského Institutu pro ekonomické záležitosti (IEA). „Bylo by velmi nebezpečné vrátit se na cestu velké regulace finančního a ekonomického sektoru. Tento model již byl vyzkoušen a selhal,“ říká Booth, a vyslovuje tak obavu, aby cesta ke spravedlivější a lidštější ekonomice nevedla právě cestou přílišné regulace. (K obsahu papežovy nové encykliky se v KT podrobně vrátíme ještě v některém z příštích čísel.)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou