26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež usiluje o sjednocení biskupů

17. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/12 Mateřská není vězení, 17.3.2009

Zatímco italská vláda oznámila minulý týden v Římě plán na stavbu největšího visutého mostu světa, který má propojit Itálii se Sicílií, se v téže době jako stavitel mostů projevil i římský biskup Benedikt XVI. Napsal otevřený list všem biskupům katolické církve, v němž vysvětlil motivy a podmínky svého vstřícného postoje vůči tradicionalistům. Dosavadní reakce z různých stran jsou jen kladné.

„List Svatého otce biskupům je skutečným apoštolským listem, který připomíná listy Pavlovy,“ vyjádřil se pro KT arcibiskup Jan Graubner, předseda České biskupské konference. Podle něj je tento list vyjádřením papežovy lásky i zodpovědnosti, psaný v pokoře i s autoritou, který otevřeně vysvětluje nedorozumění, jasně formuluje papežův postoj a vyvrací všechna možná obviňování. Podle předsedy ČBK se ale papež v tomto listu snaží každého integrovat do společenství lásky, a tím dává skvělý příklad i světské společnosti. „Je to dar, za který je třeba vyjádřit vděčnost,“ uzavřel arcibiskup Graubner. „Nikdy jsem nečetl žádný papežský dokument tak osobní a otevřený. Je znamením komunikace, dokladem toho, že papež chce vstoupit do dialogu s biskupy a vysvětlit celému sboru biskupů, jaké byly jeho důvody a jak on sám celou situaci vnímal,“ vyjádřil se arcibiskup Robert Zöllitsch, předseda německé biskupské konference, který minulý týden také papeže osobně navštívil. „Přijali jsme tento list Svatého otce s hlubokým dojetím i díky pokornému a bratrskému tónu, jímž se vyznačuje. Můžeme si jen přát, aby tento styl vešel do běžné církevní správy,“ nechal se slyšet švýcarský biskup Pier Giacomo Grampa. Podle mluvčího Svatého stolce P. Federica Lombardiho je tento dopis hodný „maximální pozornosti“. Ostatně už sám jeho styl prý prozrazuje, že je jeho autorem od prvního do posledního slova sám Benedikt XVI. Papežův list přivítal dokonce i biskup Fellay z Kněžského bratrstva sv. Pia X., a to zejména proto, že papež v něm vyjádřil záměr přesunout dialog s tradicionalisty do dogmatické roviny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou