16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež povzbudil věřící na Kavkaze

4. 10. 2016

|
Tisk
|

Teprve před čtvrtstoletím zde přestali vládnout Sověti, dnes je Ázerbájdžán takřka celý muslimský. A i když tu žije jen hrstka katolíků, Petrův nástupce do této země zamířil a dokonce jako první papež v historii promluvil v mešitě.

Vydání: 2016/41 Papež povzbudil věřící na Kavkaze, 4.10.2016, Autor: Martin T. Zikmund


„V noci plné konfliktů, kterou prožíváme, ať jsou náboženství úsvitem pokoje, zárodky obrody uprostřed smrtelného zmaru, ozvěnami dialogu, jež ustavičně zní,“ vyjádřil Svatý otec v muslimské modlitebně touhu, aby v Zakavkazsku ustalo napětí a zavládl pokoj. Sporů je zde více – Arménie se pře s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach, Rusko se vměšuje do vnitřních záležitostí Gruzie, přičemž vztahy mezi Arménií a Tureckem jsou tradičně napjaté. „Starobylé a stále nové poklady moudrosti, kultury a religiozity kavkazských národů jsou velkým zdrojem pro budoucnost regionu a zejména pro evropskou kulturu, jsou cennými statky, jichž se nemůžeme zříci,“ končil římský biskup svou promluvu v hlavní ázerbájdžánské mešitě v Baku.
Vzápětí se mu zde dostalo uznání od šejka Allahšukura Pašazadeha, hlavní muslimské autority v zemi: „Velmi důležitý je váš kritický přístup k problémům, které dělají světu starosti. Váš uvážený poukaz na problém migrantů, vaše odmítnutí spojovat výraz islám s terorismem a současně tvrdé odsouzení skutečných příčin terorismu i vaše pronikavá vystoupení proti xenofobii.“
Bez obav kupředu
Zakavkazsko, kam přijel papež s výzvou k míru a dialogu, není přitom regionem, kde by se mohl opřít o masy katolických věřících. Převažuje zde islám (Ázerbájdžán) a pravoslaví (Gruzie), zatímco v Arménii působí na Římu zcela nezávislá Arménská apoštolská církev. Přesto do této „jámy lvové“ papež neváhal vstoupit, a to nejen jako státník či diplomat, ale i jako pastýř malého stáda. Na výhrady, že je to plýtvání časem, odpověděl, že se inspiruje Duchem Svatým, který sestoupil na malé, ustrašené a pronásledované společenství učedníků ve večeřadle: „Papež plýtvá časem stejně tak, jako to tehdy dělal Duch Svatý. Je nezbytné pouze dvojí: V onom společenství byla Matka, a proto na ni nikdy nezapomínejte. A v onom společenství byla také milosrdná láska, bratrská láska, kterou mu Duch Svatý vyhradil. Odvahu tedy a jděte dál! Bez obav kupředu!“ vyzval římský biskup ve svém kázání v jediném katolickém kostele v Baku. Ten byl zcela zaplněn čtyřmi stovkami věřících a stejný počet ještě naslouchal před kostelem.
Při setkání s prezidentem Ilhamem Alijevem a diplomatickým sborem pak papež ocenil náboženskou toleranci Ázerbájdžánu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou