26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež je proti jakékoliv formě terorismu

3. 8. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/32 Kněží 'na půl úvazku', 3.8.2005, Autor: podle agentur

„Teroristické atentáty, které sužují svět v těchto dnech, nemohou být považovány za akty proti křesťanství, ale jejich cíl je daleko obecnější,“ uvedl Benedikt XVI. v Introdu ve Valle d‘Aosta během posledních dní svého letního pobytu.
Při setkání s novináři pak papež vyjádřil své přesvědčení, že v islámu jsou také prvky, které napomáhají míru a které převažují nad ostatními, a že je třeba s tímto vyznáním najít společné body pro dialog. „Nerad bych označoval islám nějakými velkými obecnými slovy... Z každé kultury, v každém náboženství vždy musíme hledat to, co je v něm lepší,“ řekl papež.

Poté co Benedikt XVI. po tradiční modlitbě Anděl Páně v neděli 24. 7. odsoudil atentáty v Egyptě, Británii, Turecku a Iráku, se ozvala izraelská vláda s protestem, že papež úmyslně opomenul odsoudit teroristický útok, který se před několika týdny stal v izraelském městě Netanja. Zemřelo při něm 12 lidí a přihlásila se k němu palestinská radikální organizace Islámský džihád. Agentura AP napsala, že jde o první větší spor, jemuž je od svého nástupu do čela katolické církve Benedikt XVI. vystaven. Svůj nesouhlas oficiálně vyjádřilo izraelské ministerstvo zahraničí přímo apoštolskému nunciovi v Izraeli, arcibiskupovi Pietro Sambimu. „Při odsuzování zločinných teroristických aktů proti nevinným lidem by měl papež zmínit i Izrael, který je jednou z hlavních obětí islámského terorismu. Taková zmínka by byla spravedlivá a žádoucí,“ uvedlo izraelské ministerstvo a dodalo, že toto opomenutí oslabuje umírněné obyvatele země a posiluje extremisty, kteří nechtějí mír.

Tiskový mluvčí Svatého stolce Joaquín Navarro-Valls v rozhovoru pro Radio Vatikán zdůraznil: „Papež připomínal nedávné události, které byly v médiích. Nechtěl mapovat dějiny těchto úděsných atentátů ve světě. Celé prohlášení se mi tedy zdá jako vyhledávání záminky.“ V prohlášení, kterým reagoval na protest izraelské vlády mj. uvedl, že je překvapující, jak svévolným způsobem byl úmysl Svatého otce deformován, a zdůraznil, že je dobře známo, že církev a papež odsuzují každou formu terorismu - ať je jeho původ jakýkoli a ať je namířen proti komukoli. (Více k tématu islámu a terorismu najdete také na straně 3.)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou