26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Palestinci jásají nad 'výměnou' s Izraelci

26. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/44 Češi a Moravané, 26.10.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Tisíc let je u Boha jako jeden den a jeden den jako tisíc let. Tímto způsobem Bible vysvětluje, jak se lidé nepředstavitelně liší od Hospodina ve vnímání času. Podobná, až do očí bijící nesrovnalost se minulý týden projevila mezi státem Izrael a palestinským teroristickým hnutím Hamás, když jediného židovského vojáka jeho premiér vykoupil ze zajetí za cenu 1 027 palestinských vězňů.

„Šalom, Gilade. Vítej zpátky do Izraele. Jak skvělé je mít tě zase zpátky doma,“ takto přivítal Gilada Šalita na základně Tel Nof izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu. „Měl jsem před očima potřebu vrátit domů vojáka, kterého stát Izrael poslal na bojiště,“ svěřil se premiér a zároveň poznamenal, že chápe bolest rodin, jež při palestinských útocích ztratily někoho blízkého. „Budeme nadále bojovat proti terorismu a každý terorista, který se k teroru vrátí, bude potrestán,“ varoval. Šalit potom zamířil s rodinou domů do vesnice Micpe Hila v Galileji. Gilad Šalit byl unesen v roce 2006. Tehdy devatenáctiletého tankistu přepadlo při přes- hraničním výpadu komando palestinských radikálů. Od té doby ho drželi jako rukojmího v pásmu Gazy, kde trpěl podvýživou a po celou dobu nespatřil slunce.

NEŽÁDOUCÍ VÝVOJ?

„Osvobození izraelského vojáka Gilada Šalita a propuštění palestinských vězňů je pozitivní věc a ve shodě se záměry, které sleduje Svatý stolec,“ nechal se slyšet Antonio Franco, apoštolský nuncius v Izraeli a na Kypru a apoštolský delegát v Jeruzalémě a Palestině. Podle něj jakékoli gesto, které může přispět ke konkrétnímu řešení problémů v oblasti, je vždy pozitivní. Třebaže lze diskutovat o politických okolnostech, zásadní prý zůstává návrat vězněných do jejich domovů. „Doufejme, že toto gesto neotevře cestu k různým strategickým plánům a k nežádoucímu vývoji a že zůstane příkladem vstřícného kompromisu,“ zdůraznil vatikánský velvyslanec. Z této největší výměny vězňů za posledních 25 let, což odpovídá i věku Gilada Šalita, projevili největší radost Palestinci. Statisíce z nich přivítaly s jásotem navrátivší se vězně: Izrael jich propustil nejprve 477, zbývajících 550 je má následovat do dvou měsíců. Židé naproti tomu – právě kvůli ceně, kterou jejich premiér za tuto „výměnu“ zaplatil – velké nadšení neprojevovali. Propuštění vězni byli totiž vesměs odsouzeni za terorismus. Navíc k židovským obyvatelům dolehly z rozjásaného palestinského tábora už i sebevědomé hlasy: „Více takových Šalitů!“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou