16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Oslavy fatimského zjevení

16. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/42 Podzim na zahradě, 16.10.2007, Autor: Martin T. Zikmund

Před 90 lety se v portugalské Fatimě zjevovala třem malým pasáčkům Hyacintě, Lucii a Františkovi Matka Boží (od 13. května do 13. října 1917). Více než půl milionu poutníků z celého světa přijelo v minulých dnech do Fatimy, aby si výročí završení tohoto zjevení připomněli přímo na „místě činu“.

Mezi poutníky nechyběli ani čeští věřící vedení královéhradeckým biskupem Dominikem Dukou. Sestra Dominika Bohušová OP z královéhradecké diecéze popsala Katolickému týdeníku dnešní Fatimu jako „promodlené místo“, které je sice velmi hlučné, neboť se sem sjelo mnoho tisíc poutníků různých jazyků a kultur, ale přitom se tu „člověku strašně líbí, protože to tu pulzuje, proudí zde život, život víry“.

Odvaha apoštolů
Vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone zde celebroval mši svatou v sobotu 13. října v rámci hlavních oslav událostí z roku 1917. Na závěr své homilie řekl: „Žijeme v době, ve které mnozí chtějí křesťany umlčet a přitom se odvolávají na pravidla otevřené společnosti. Minimum, jež můžeme dělat, je bouřit se s odvahou apoštolů. Odpovězme jako oni: Nemůžeme mlčet o tom, co jsme viděli a slyšeli.“
Po nedělní eucharistické bohoslužbě, kterou sloužil rovněž kardinál Bertone, se věřící pomocí telemostu spojili s náměstím sv. Petra ve Vatikánu, vyslechli slova Benedikta XVI. a pomodlili se s ním modlitbu Anděl Páně.
V rámci těchto oslav byla ve Fatimě také posvěcena nová bazilika Nejsvětější Trojice, neboť stará bazilika již nestačila počtu poutníků. Chrám, do něhož se vejde až devět tisíc poutníků, je čtvrtým největším na světě.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou