16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Obrat ve vztahu k papeži Piu XII.?

15. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/29 110 let od narození kardinála Tomáška, 15.7.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Papež Pius XII. byl aktivním odpůrcem Adolfa Hitlera a podporoval vznik židovského státu už v roce 1925. Tyto důkazy nedávno shromáždila a zveřejnila židovská nadace Pave the Way. Známý americký rabín Erich Silver, dosavadní odpůrce blahořečení Pia XII., pod tíhou těchto důkazů zcela změnil svůj názor.

Papež Pius XII. se podílel na plánu přípravy atentátu na Hitlera 20. července 1944. Naopak Hitler v roce 1943 spřádal plán, jak přepadnout Vatikán a unést papeže. Originální svědectví pověřeného generála Karla Wolffa, vrchního velitele SS v Itálii, je dnes k dispozici. Stejně tak se dochovaly historické důkazy o přímé intervenci papeže Pia XII. ve prospěch záchrany osmi tisíc římských Židů, kteří měli být deportováni do Osvětimi. Jiné materiály zase dokládají, jak se Eugenio Pacelli už jako vatikánský diplomat postavil v roce 1917 na obranu Židů před otomanskými Turky, ba dokonce podporoval snahy o vytvoření židovského státu v Palestině – a to již v roce 1925. Dokumenty jsou postupně zveřejňovány na webové stránce nadace http://www.ptwf.org.
PAPEŽOVA MOTIVACE
„Důkazy, které jsem viděl,“ napsal americký rabín Erich Silver, „mne přesvědčily, že jedinou motivací jednání Pia XII. bylo zachránit všechny Židy, které mohl.“ Kritizování Pia XII. za to, že se za války dostatečně nezastal Židů, souvisí podle Silvera s návykem nepátrat po pramenech a historických faktech. Podle něj je třeba vzít v úvahu i to, že po skončení války až do papežovy smrti Židé nepřetržitě uznávali Pia XII. jako svého zachránce. Jestliže se dosud Silver stavěl k procesu beatifikace Pia XII. odmítavě, nyní má na tuto věc už zcela odlišný názor – doporučuje ji. Tento svůj obrat popsal v předmluvě knihy sestry Margherity Marchione nazvané „Papež Pius XII. Antologie textů k 70. výročí jeho papežské korunovace“, kterou v těchto dnech vydává Vatikánské knižní nakladatelství.
VÍC NEŽ CHURCHILL
Autorka knihy, k níž rabín Silver napsal předmluvu, při té příležitosti řekla, že „Pius XII. v tichosti dokázal zachránit množství životů a poskytovat úlevu v soužení“. Lze podle ní dokázat, že zachránil dokonce více životů než kdokoli jiný. „Během války,“ pokračuje sestra Margherita, „udělal papež Pius XII. pro záchranu Židů víc než kterákoliv hlava státu, včetně Franklina Roosevelta či Winstona Churchilla, kteří měli k dispozici armádu. Byl jedinou hlavou státu na celém světě, která zachránila tisíce Židů a neměla k dispozici žádné vojenské prostředky.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou