26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Obama věnoval papeži štolu Čechoameričana

15. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/29 110 let od narození kardinála Tomáška, 15.7.2009, Autor: Martin T. Zikmund

„Mimořádně spokojen“ byl papež Benedikt XVI. z prvního setkání s novým americkým prezidentem Barackem Obamou, „jejich jednání byla skutečně srdečná“ – uvedl mluvčí Svatého stolce P. Lombardi. Rozhovor obou představitelů se uskutečnil minulý týden ve Vatikánu po schůzce nejvyspělejších států světa G8.

„Budu mít co číst v letadle,“ zavtipkoval Barack Obama, když od papeže přijal dar na památku jejich setkání. Byl to v kůži vázaný exemplář poslední papežovy encykliky Caritas in Veritae, která byla zveřejněna krátce předtím, a také dokument Dignitas Humanae, který Svatý stolec vydal loni v prosinci. Ten se vyjadřuje k výzkumu kmenových buněk a zdůrazňuje přitom nedotknutelnost embryí. Právě v této otázce panuje dosud mezi americkým prezidentem a katolickou církví rozpor. Americký prezident zase přinesl papeži překvapení – dar, který dopředu nebyl ohlášen: liturgickou štolu prvního amerického světce, českého rodáka z Prachatic a biskupa z Filadelfie, Jana Nepomuka Neumanna (1811 – 1860). Vlastní rozhovor papeže a amerického prezidenta se týkal ochrany života, míru na Blízkém Východě, pomoci imigrantům atd. „Modlím se za vás a žehnám vaší práci,“ sdělil při té příležitosti Svatý otec Baracku Obamovi. Že Svatý stolec přijme Obamu vstřícně, naznačil už kuriální kardinál Georges Cottier, který v posledním čísle časopise „30 dní“ načrtl velmi pozitivní Obamův portrét a ocenil i jeho nedávnou přednášku na katolické univerzitě Notre Dame v Indianě. Tento časopis, který vychází v šesti jazycích, je určen pro diplomaty ve Vatikánu a je zasílán biskupům do celého světa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou