26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Něžné i silné srdce žen

14. 3. 2023

|
Tisk
|

Papež se znovu postavil za zrovnoprávnění mužů a žen, které podle Františka „svět zkrášlují, chrání a udržují při životě“.

Vydání: 2023/11 Inaugurace s požehnáním, 14.3.2023, Autor: Filip Breindl

 
Letošní Mezinárodní den žen vyšel na středu, kdy se papež pravidelně schází s věřícími při generální audienci. „Děkuji ženám za jejich nasazení při budování lidštější společnosti, a to díky tomu, že umějí uchopit skutečnost tvůrčím pohledem a něžným srdcem. To je výlučná výsada žen!“ řekl papež a tisícům přítomných žen požehnal. Zastavil se u dvou nigerijských dívek, které několik let drželi v zajetí islamističtí ozbrojenci z organizace Boko Haram. Janadu a Maryam mučili, Janadě zabili otce před jejíma očima a nutili ji ke sňatku s neznámým mužem. Obě mladé ženy přijely do Říma díky papežské nadaci Pomoc trpící církvi (Aid to the Church in Need), která podporuje církevní centrum pro oběti Boko Haram v Maiduguri v Nigérii.
Odsouzeníhodné násilí na ženách je podle papeže důsledkem trvající nerovnosti a předsudků. Napsal to v předmluvě ke knize s názvem „Více žen ve vedení pro lepší svět“, která shrnuje vědecké poznatky o nerovnosti. Sestavila ji Anna Maria Tarantolaová, předsedkyně papežské nadace Centesimus annus pro Pontifice (podle sociální encykliky Jana Pavla II.). „Ženy dokážou vyjádřit sílu i něhu, jsou zdatné, odborně připravené, umí inspirovat nové generace, a to nejen své děti,“ napsal František, podle něhož „o lepší, spravedlivější a plně udržitelný svět nelze usilovat bez přispění žen“. Mají mít proto možnost projevovat své schopnosti v jakékoliv oblasti, nejen rodinné, a dostávat stejnou odměnu jako muži za stejnou činnost.
Hlasem jejich bolesti
V Římě se k vydání knihy konala konference. Papež při setkání s jejími účastníky znovu odsoudil násilí, ale i diskriminaci žen například na pracovním trhu. „Buďme hlasem jejich bolesti a důrazně odsuzujme nespravedlnost, které jsou vystaveny často za okolností, které je zbavují jakékoliv možnosti obrany,“ řekl František.
Při další audienci, tentokrát pro hosty z podnikatelské a akademické sféry, papež opět vyzdvihl význam žen na vedoucích místech ve Vatikánu. „Je to tu lepší, mnohem lepší,“ prohlásil o práci řeholní sestry Raffaely Petriniové, viceguvernérky vatikánského státu, která od července působí v Dikasteriu pro biskupy a od podzimu ve vatikánské investiční radě. V jiném finančním orgánu, ekonomické radě, zase pět ze šesti míst pro laiky obsadily ženy v čele s německou právničkou Charlotte Kreuter-Kirchhofovou, a podle papeže poté začala tato rada „konečně fungovat“. František také ocenil oddanost žen při práci na řadových pozicích ve Vatikánu.
„Modleme se společně, aby byly všechny ženy respektovány a chráněny,“ napsal papež k Mezinárodnímu dni žen na Twitteru. Připomněl, že „Bůh ze ženy, z matky, přijal náš lidský úděl“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou