26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Netanjahu v Kongresu: Jeruzalém nedáme!

1. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/23 Karel Otčenášek, 1.6.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu – jen pár dní poté, co odmítl návrh prezidenta USA Baracka Obamy, aby se Izrael vrátil k hranicím z roku 1967 – vystoupil před americkými kongresmeny. A sklidil mezi nimi aplaus.

„Izrael nemá lepšího přítele než Ameriku. A Amerika nemá lepšího přítele než Izrael,“ nechal se slyšet vzápětí a pogratuloval Spojeným státům k zabití Usámy bin Ládina. Ve svém projevu se věnoval především situaci v arabském světě a ocenil revoluce, které proběhly v Tunisku či Egyptě. „Připomínají to, co se dělo v Praze,“ řekl doslova. Pokud jde o vyřešení míru na Blízkém východě, a to zejména ve vztahu k Palestincům, je Izrael podle Netanjahua připraven k „bolestivým kompromisům“. Je si prý vědom, že se bude muset vzdát části „prastarého židovského území“. Netanjahu zároveň z dosavadních krachů mírových jednání na Blízkém východě obvinil Palestince, a to kvůli jejich neochotě uznat právo židovského státu na existenci. „Náš konflikt se nikdy netýkal existence palestinského státu, ale existence židovského státu,“ řekl izraelský premiér. Odmítl také jakékoli úvahy o dělení Jeruzaléma, v jehož východní části chtějí mít Palestinci hlavní město svého chystaného státu.

ODVOLÁNÍ K OSN?

Návrat k hranicím z doby před tzv. šestidenní válkou nepřipadá podle Netanjahua v úvahu, neboť by takto Izrael nebylo možné bránit. V šestidenní válce v roce 1967 utrpěla arabská koalice od Izraele drtivou porážku. Egypt ztratil Gazu a celý Sinaj, Jordánsko přišlo o východní Jeruzalém a západní břeh Jordánu a Sýrie o Golanské výšiny. Projev izraelského premiéra nezůstal bez kritické odezvy ze strany palestinského vedení. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás řekl, že Netanjahuova vize dosažení míru „neobsahovala nic, na čem by se dalo stavět“. „První možností jsou vyjednávání, ale pokud se neobnoví a do září nepřinesou žádný pokrok, obrátíme se na OSN,“ uvedl Abbás.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou