26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Němečtí biskupové 'přitvrdili' proti zneužívání

6. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/37 Papežství v průběhu věků, 6.9.2010

Každé podezření na pohlavní zneužívání dětí má být hlášeno příslušným státním úřadům. A nemá se to týkat jen kněží, ale i laických pracovníků církve. Pro takto přísné pokyny pro své diecéze se rozhodli němečtí biskupové při svém zasedání ve Würzburgu minulý týden. Platit by měly začít hned, tj. od začátku září. Otevřená přitom zůstává otázka finančního odškodnění.

„Hrozná zjištění a zkušenosti minulých měsíců ukázaly, že dosavadní směrnice nebyly uspokojivě vypracovány,“ uvedl trevírský biskup Stephan Ackermann, pověřenec německé biskupské konference pro tuto problematiku. Podle něj oběti sexuálního zneužívání potřebují „zvláštní pozornost“ a církev, vědoma si své odpovědnosti, jim musí nabídnout podporu a doprovod. „Církev chce dostát svému vysokému morálnímu nároku,“ zdůraznil v této souvislosti arcibiskup Robert Zöllitsch, předseda německých biskupů. Od září tedy každé podezření, že pracovník církve pohlavně zneužíval či zneužívá děti, má být hlášeno státním úřadům. Výjimka je možná jedině v případě, že by to pomohlo ochraně oběti a další děti by nebyly ohroženy. Nové směrnice se týkají všech pracovníků církve, duchovních i laiků, a to nejen těch, kteří pracují na plný úvazek, ale i těch s částečným úvazkem či neplacených dobrovolníků. Eventuelní finanční odškodnění ze strany církve nové předpisy neřeší. Tato věc má být teprve projednána se spolkovou vládou a příslušnými organizacemi, jež hájí práva dětí. Směrnice má platit tři roky, aby se vyzkoušela její účinnost. Freiburský arcibiskup Zöllitsch již v přípravě na zasedání ve Würzburgu prohlásil, že němečtí biskupové nepočítají s rychlým zrušením celibátu. Byl by to prý tak velký zásah do života katolické církve, že je představitelný jen po důkladné debatě na koncilu. Navíc se již dvě předešlé biskupské synody k této možné změně vyjádřily záporně. „I když celibát není žádné dogma, je i tak darem Božím církvi,“ míní arcibiskup Zöllitsch.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou