26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejkrásnější Boží dílo je rodina

29. 9. 2015

|
Tisk
|

Papež František zakončil svou cestu po Kubě a Spojených státech mší svatou na Světovém setkání rodin ve Filadelfii. Účastnily se jí statisíce lidí.

Vydání: 2015/40 Nový památník sv. Zdislavy, 29.9.2015


Nedělní bohoslužba byla posledním a největším shromážděním za šest dní, které papež v USA strávil. Při světovém setkání rodin nechyběli ani Češi. „Až nyní jsme si uvědomili, jak nás společné slavení eucharistie všechny spojuje navzdory jazykovým rozdílům,“ ozvala se po mši svaté redakci KT přes oceán Jana Kunderová pocházející z Lužné u Vsetína. Do Filadelfie se vydala se svým manželem a třemi dětmi. „Vrcholem bylo setkání se Svatým otcem, kde davy lidi projevovaly své očekávání a víru spontánní radostí, která u nás není moc k vidění,“ dodala Jana Kunderová. P. Františka Krále ze Vsetína, který přiletěl spolu s Kunderovými, zaujaly zpěvy dětí a také celodenní atmosféra na třídě Benjamina Franklina zakončená večerní modlitební vigilií, kde se shromáždily tisíce rodin z celého světa.
Při tomto programu zaznělo hodně hudby – od gospelových songů Arethy Franklinové přes rockovou kapelu až po anglický Otče náš tenoristy Andrey Bocelliho. Atraktivní melodie však nezastínily duchovní poselství, které předávala šestice svědectví doprovázená četbou Písma, papežských dokumentů o rodině i jiných textů.
Vystoupili zástupci všech světadílů: snoubenci z Austrálie stejně jako argentinský manželský pár, který právě oslavil diamantovou svatbu. Křesťanská rodina z Jordánska pak vyprávěla o chudobě, náboženském pronásledování, emigraci a válce. Také rodina z Nigérie popsala své utrpení, duchovní uzdravení a odpuštění. Promluvila ukrajinská matka se dvěma syny, kteří emigrovali do Spojených států, i žena, jež na vlastním těle prožila zázrak uzdravení na přímluvu filadelfské rodačky sv. Kateřiny Drexelové. Prarodiče z New Yorku poukázali na krásu otevřené a početné rodiny, zatímco Gianna Emanuela Mollová přečetla jeden z dopisů své matky. Právě její matka, dětská lékařka a italská světice Gianna Berettová-Mollová, za rodinu přinesla nejvyšší oběť, byla spolu se sv. Janem Pavlem II. patronkou Světového setkání rodin.
Rodiná má božské občanství
František několikrát rozesmál publikum, například když vtipkoval o tom, jak se děti někdy vyptávají na obtížné otázky, nebo když uvažoval, že by mohl být obviněn z toho, zda nemluví o rodině tak pozitivně jen proto, že sám není ženatý.
„Jednou mi jedno dítě položilo otázku,“ svěřoval se papež shromážděnému zástupu: „Co dělal Bůh předtím, než stvořil svět?“ František přiznal, že hledal odpověď jen s námahou, ale nakonec ji našel. „Před stvořením světa Bůh miloval, a to láskou tak velikou, že musela vyjít sama ze sebe. Tehdy Bůh stvořil svět. Ale to nejkrásnější, co Bůh stvořil, je rodina.“ Bůh podle papeže předal rodině veškerou svou lásku, krásu a pravdu. Rodina se stává rodinou právě tehdy, když je schopna otevřít náruč a tuto lásku přijmout. Ale rodina, pronesl papež, je předmětem speciální Boží záliby. Když Bůh poslal svého Syna, „poslal jej do rodiny! Bůh přišel na svět skrze rodinu“.
„V rodinách jsou obtíže,“ uznal Svatý otec. „Někdy tvrdíme, že v rodinách létají talíře, že děti nám způsobují bolesti hlavy. A není třeba zmiňovat se o tchyních. Ale v rodinách je vždy kříž. Vždycky! Protože Boží láska, láska Božího Syna pro nás také otevřela tuto cestu. Ale stejně tak i v rodinách přichází po kříži vzkříšení, protože Syn Boží pro nás otevřel tuto cestu,“ řekl papež a posléze zopakoval radu, kterou partnerům dával už při jiných příležitostech: „Nikdy nekončete den, aniž byl v rodině nastolen mír. Den v rodině nesmí končit válkou!“
Před nedělním odletem z USA se papež sešel s přibližně 400 představiteli Světového setkání rodin a mnoha dobrovolníky. Již dříve také hovořil s několika muži a ženami, oběťmi pohlavního zneužívání ze strany duchovních. Před odletem oznámil, že příští Světové setkání rodin se bude konat v roce 2018 v irském Dublinu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou