26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modlitby za duše zavražděných rukojmí

10. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/38 Dnešní mladá rodina, 10.9.2004, Autor: Kateřina Beščecová

Třetí září 2004 pravděpodobně zůstane obyvatelům ruského Beslanu (a nejen jim) nadlouho v paměti. Krvavý masakr, který se odehrál v místní škole, si vyžádal zhruba čtyři stovky životů. Zraněných bylo ještě mnohonásobně víc. Následující dny církev v celé Ruské federaci sloužila smuteční bohoslužby za oběti teroristického útoku. Pondělí a úterý 6. a 7. září označil ruský prezident Vladimír Putin za dny národního smutku.
Ve čtvrtek 2. září, druhý den po obsazení školy skupinou teroristů, bylo 26 rukojmích - především žen a dětí - propuštěno. Svědkové tragédie ještě mohli setrvávat v naději, že 12 mrtvých, kteří zahynuli při obsazování školy, je konečným počtem. Dva páteční výbuchy ale znamenaly konec všem podobným nadějím.
V této věci neměli údajně jasno ani členové teroristického komanda sami mezi sebou. Z výslechu jednoho z podezřelých teroristů vyplývá, že po zhroucení stropu budovy se mezi nimi rozpoutala krvavá hádka. Někteří teroristé po svém vůdci požadovali propuštění dětí. Ten ale krátce nato zastřelil jednoho z vlastních mužů a odpálil nálož na těle dvou tzv. černých vdov.
SMUTEK NEJEN V BESLANU
Z oken a ulic Beslanu se ještě několik dní po teroristickém atentátu ozýval nářek plačících matek. Všudypřítomný smutek umocnily narychlo vzniknuvší hřbitov a první pohřební obřady, i ohledávání znetvořených a těžko identifikovatelných těl a pátrání po pohřešovaných. Po celém světě se věřící spojili k modlitbám a bohoslužbám za oběti teroristického útoku.
Ředitel tiskového střediska Svatého stolce Joaquin Navarro-Valls řekl, že zpráva o beslanské tragédii byla přijata ve Vatikánu s bolestí. „Panuje zde smutek nad velkou ztrátou životů a nad obrovskou bolestí rodičů a rodin obětí, které při tomto teroristickém útoku přišly o život.“
Jménem Svatého otce zaslal státní sekretář Vatikánu Angelo Sodano telegram apoštolskému nunciovi do Moskvy: „Jakmile se Svatý otec dověděl o krutém rozuzlení násilného zajetí a nelítostném násilí na dětech a bezbranných lidech v Severní Osetii, pověřuje Vaši excelenci, aby vyjádřila jeho pocity účasti ruskému národu v této chvíli zděšení a strachu. Svatý otec si přeje, abyste vyjádřil jeho duchovní blízkost zvláště rodinám mrtvým a zraněných. Svěřuje Božímu milosrdenství nevinné oběti této tragédie a vyprošuje pro ně věčný odpočinek. Jeho svatost znovu odsuzuje jakoukoliv formu terorismu a přeje si, aby nepřevládla spirála nenávisti a násilí. Prosí Nejsvětější Pannu Marii, tolik uctívanou křesťany v Rusku, aby vzbudila v srdcích všech, kteří jsou tak těžce zkoušeni tímto útokem, moudrost a touhu po míru a smíření. Všem uděluje útěchyplné požehnání všemohoucího Boha.“
Apoštolský nuncius pro Gruzii, Arménii a Ázerbájdžán, arcibiskup Claudio Gugerotti v rozhovoru pro italskou agenturu SIR řekl, že přítomnost islámu na Kavkazu je velice silná a šíření fundamentalismu je opravdovou hrozbou. „Je zapotřebí udržovat otevřenost a vzájemný respekt, abychom neupadli do spárů těch, kteří by chtěli z Kavkazu udělat druhý Balkán,“ dodal.
K tragickým událostem v beslanské škole se vyjádřil také moskevský patriarcha Alexij II. Vlna terorismu by podle něj měla stimulovat dialog mezi tradičními světovými náboženstvími. Zvlášť důležitý je podle něj křesťansko-islámský dialog, který „nejen že je možný, ale je dokonce reálný a nutný“. Patriarcha hovořil negativně o pokusech státu ohraničit náboženství čistě do soukromé sféry. „Vlády a národy mnohých zemí se přesvědčily o tom, že sekularizovaná společnost není zárukou života bez konfliktů. Právě naopak, vytváří pro ně půdu.“ V dopise zaslaném prezidentu Putinovi, ve kterém vyjádřil svou bolest nad obětmi, zároveň pochválil hrdinství místních obyvatel, a opětovně odsoudil terorismus jako „něco ďábelského“.
KDO ZA TO MŮŽE?
Islámská extremistická skupina, která si říká brigáda Islámbulího a která se v minulé době přihlásila k několika atentátům v Rusku, údajně na internetu uveřejnila, že „odpovědnost za zajetí rukojmích a za masakr ve škole v jihoosetském Beslanu nese ruská vláda“.
Podle informací agentury Interfax se Rusko rozhodlo pro tvrdou odplatu za teroristický útok v beslanské škole a hodlá zaútočit na základny teroristů všude na světě. Za útokem stojí podle ruských úřadů čečenští rebelové. Zároveň vypsala Ruská Federální bezpečnostní služba odměnu ve výši 10 milionů dolarů za informace vedoucí k dopadení vůdců čečenských rebelů Aslana Maschadova a Šamila Basajeva.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou