26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťanství tam přímo roste před očima

4. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/49 Mediální hvězdy církve, 4.12.2006, Autor: Kateřina Šťastná

„Malawi byla i pro mě téměř neznámá země,“ říká P. Jiří Šlégr, národní ředitel Papežských misijních děl (PMD) v České republice. Dodává, že podle statistik je to čtvrtá nejchudší země na světě. Asi 14 % obyvatel trpí nemocí AIDS, chybí peníze na vzdělání, lékařskou péči a dostatek jídla. Ze zhruba 13 milionů obyvatel tvoří celý milion sirotci.

Do této země, ležící mezi Tanzanií, Zambií a Mozambikem, přivezl P. Jiří Šlégr finanční pomoc od českých dárců. Během necelých čtrnácti dní se setkal s řadou zajímavých lidí. Vypráví, že ho zaujal příběh biskupa Thomase Msusy z diecéze Zomba. Biskup se narodil do rodiny muslimského imáma, celé jeho příbuzenstvo i lidé z kmene vyznávali islám. Během dospívání oslovil Thomase příklad života jednoho katolického kněze z blízkého okolí, a proto se nechal pokřtít. Otec a všichni ostatní byli proti a začali se mu vysmívat. Když jim později sdělil svou touhu stát se knězem, otec ho vyhnal z domova. Viděli se poprvé až po mnoha letech, v den Thomasova biskupského svěcení. Tehdy k němu otec přišel, kleknul si před něj a prosil, jestli by ho mohl připravit na křest. P. Šlégr dodává, že příprava trvala asi dva roky a letos 25. prosince bude bývalý imám pokřtěn.

Bible pro Malawi
Biskup Thomas Msusa je také jedním z iniciátorů projektu, který podporují čeští dárci, a to vydání 15 000 biblí v jazyce čičeva. Místní obyvatelé by si je totiž kvůli nedostatku financí nemohli koupit. Biskup vypráví, s jakými problémy se potýkají křesťané v diecézi Mangochi. Muslimové tam prý skupují bible, vytrhávají z nich věty, které se jim hodí, a snaží se místním lidem dokázat „nesmyslnost“ katolické víry.
Další pomoc směřuje také pro 1 830 malawských dětí, ať už formou zajištění vzdělání a školních pomůcek, potravin a oblečení, nebo zdravotní péče. „Během naší návštěvy jsme potkali chlapce – sirotka. Jeho rodiče pravděpodobně zemřeli na AIDS. On byl natolik šikovný, že si před časem sám postavil domeček z vlastnoručně vyrobených cihel. Denně vstává ve 4 hodiny, pracuje na poli, kde pěstuje fazole a kukuřici. Navíc jezdí s dobrovolníky po okolí s představením na téma prevence AIDS. Každý den má 2–3 hodiny vyhrazené na osobní modlitbu...,“ popisuje Jiří Šlégr.

navštívili jsme i seminář
Přátelství s malými Malawany navázaly také děti z Česka prostřednictvím Papežského misijního díla dětí. Poslaly jim spousty přáníček, obrázků i „certifikáty přátelství“.
Kroky české delegace PMD směřovaly také k místním bohoslovcům. „Byli jsme navštívit Seminář svatého Petra, kde studuje 95 bohoslovců,“ říká P. Šlégr. Za necelých 9 000 USD z Česka tu bude možné postavit ubytovací prostory, kanceláře a rozšířit aulu. V Semináři sv. Antonína české peníze poslouží na opravu střechy. „Vzhledem k tomu, že v Malawi slaví nejstarší diecéze asi 50 let své existence, je vzrůstající počet bohoslovců známkou velkého požehnání. Křesťanství tam přímo roste před očima. Je běžné, že ve farnosti bývá ročně pokřtěných několik set dětí a další stovka dospělých katechumenů se připravuje na křest,“ říká P. Šlégr. Dodává, že čeští dárci budou moci reportáž z cesty na Malawi vidět v rámci vysílání Tv Noe.
Pomoci lze také prostřednictvím účtu: 72540444/2700 (HVB Bank Czech Republic a. s., Hradec Králové). Více informací v Národní kanceláři PMD, Špindlerův mlýn 33, tel.: 499 433 058, e-mail: info@misijnidila.cz.



Advent a Vánoce na Malawi
Advent lidé slaví v duchu ztišení a modlitby. Je to zároveň období dešťů, kdy všichni pracují na polích. Mnozí se celý měsíc snaží po troškách našetřit na vánoční oběd, během kterého si po dlouhé době dopřejí maso – většinou pečené kuře s rýží. Protože chudí lidé nemají peníze a dostatek místa na stavění jesliček, staví se výhradně v kostelech. Adventní věnec Malawané neznají. Za zmínku také stojí, že na Malawi žije 13 % muslimů a 80 % křesťanů. Čtvrtina z nich jsou katolíci.
(red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou