26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Krátce ze světa

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/36 Proč se mi děti nevyvedly, 31.8.2004

Patriarcha ruské pravoslavné církve Alexij II. převzal z rukou kardinála Waltera Kaspera ikonu Kazaňské madony. Vatikán doufá, že navrácení ikony do Ruska by mohlo přispět ke zlepšení vztahů mezi římskokatolickou a pravoslavnou církví. Ikona je jednou z kopií originálu ze 16. století, který byl na počátku 20. století ukraden z kostela v Kazani a možná je nenávratně ztracen.
Italské úřady podle listu Corriere della Sera obdržely varování před možným teroristickým útokem proti Vatikánu, který údajně připravuje komando islámských fundamentalistů v Bosně. Varování předal Římu kontingent italských karabiníků umístěný v Sarajevu. Itálie podle deníku nařídila kontroly na pozemních hranicích, především se Slovinskem, a také na letištích.
K příležitosti apoštolské cesty Jana Pavla II. do italského Loreta, která se má uskutečnit 5. září tohoto roku, byla zahájena výstava s názvem 'Tajemství růžence'. Expozice, na níž se podílelo 46 umělců a která se nachází v apoštolském paláci v Loretu, potrvá do 14. září. Růženec byl v dějinách evangeliem chudých, pokorných, a zvláště rodin, vysvětluje předsedkyně Italské katolické akce, Paola Bignardiová, která nad výstavou převzala patronát. Arcibiskup Loreta mons. Angelo Comastri při vernisáži připomněl nerozlučný vztah mezi modlitbou růžence a svatostí a zdůraznil, že tato modlitba byla každodenním pokrmem Matky Terezy z Kalkaty.
Katolická církev na Filipínách protestuje proti novému návrhu o kontrole porodnosti, který byl předložen parlamentu země. Tento projekt předpokládá omezení počtu dětí v rodině na dvě. Jen rodiny s dvěma dětmi by pak měly mít nárok na získání různých výhod, například školních stipendií. Navrhované kroky na omezení porodnosti jsou podle filipínské církve útokem na náboženskou svobodu a svobodu rozhodování manželů o své rodině.
Pražský pomocný biskup Václav Malý odletěl 21. srpna na pětidenní návštěvu Moldávie a oblasti Podněstří. Jejím cílem bylo seznámit se na místě se situací katolické a pravoslavné církve v této postsovětské zemi a zároveň povzbudit obhájce lidských práv a umlčované novináře. Setkal se s katolickými i pravoslavnými představiteli, členy Helsinského výboru i s některými poslanci. Na programu měl také návštěvu sociálních zařízení, která Moldavská charita provozuje ve spolupráci s Českou katolickou charitou. Tuto cestu vykonal biskup Malý z titulu svého předsednictví v české radě Iustitia et Pax (Spravedlnost a mír), ve spolupráci s nevládní humanitární organizací 'Člověk v tísni', jejíž předseda Tomáš Pojar ho doprovázel.
(čbk, Res Catholica, vat)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou