16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jakou církev si přejí mladí?

27. 3. 2018

|
Tisk
|

Patnáctistránkový dokument o tom, jakou církev si přejí, odevzdali mladí lidé na Květnou neděli papeži Františkovi. Ten je vyzval, ať se nebojí mluvit otevřeně. Na týdenní setkání přijeli i dva Češi.

Vydání: 2018/13 Slavíme Svatý týden, 27.3.2018, Autor: Alena Scheinostová


„Toto je unikátní, odvážný i potřebný krok v historii církve,“ míní 26letý oblát Oto Medvec. Česká studentka pedagogiky a salesiánská dobrovolnice Markéta Imlaufová popisuje, jak na vlastní kůži zažila, že církev je „světová“ a že se lidé z různých koutů světa nakonec dokázali na mnohém shodnout. Jak shrnul deník La Croix, mladí lidé touží po „církvi autentické, která se nebojí ukázat i své slabosti“.
KT byl ve spojení také s jedinou slovenskou delegátkou. „Bylo velmi zajímavé poslouchat, čím mladí lidé v různých koutech světa žijí, co je utváří, po čem touží a co čekají od církve. Mile mě překvapila radost a velká otevřenost účastníků vůči dialogu,“ přiblížila Viktória Žolnová z Prešovské řeckokatolické archieparchie.
Do Vatikánu přijeli mladí lidé nejen z Evropy, ale také z USA, Indie, Ghany a dalších mimoevropských států. Přizváni byli i zástupci mladých muslimů, židů i ateistů. Italští delegáti volali po „církvi, která nebude moralistní“ a „nebude dávat prefabrikované odpovědi“. Účastníci z USA si zase přáli opravdovější život z víry a kritizovali starší generaci, že je v církvi nebere dostatečně vážně. Jejich postřehy přinesly deník Vatican Insider nebo web Catholic News Agency.
Tři stovky mladých lidí pracovaly od 19. do 24. března ve dvacítce skupin a měly podporu dalších 15 tisíc vrstevníků v šesti facebookových skupinách. Sledovali tři okruhy. Tím prvním byly Výzvy a příležitosti mladého člověka v dnešním světě. „Zaobírali jsme se tím, co formuje osobnost mladého člověka, jaké má vztahy, jaké má sny a co dělá pro jejich naplnění, ale také, jak vnímá technologie,“ vysvětlila Viktória Žolnová.
Druhý blok se zaměřil na Víru, rozlišování povolání a doprovázení. „Rozebírali jsme, jaký vztah máme s Ježíšem, jak ho chápeme a jak vnímáme církev. A pak tu byla otázka povolání – jaké nástroje máme k jeho rozlišování a jaké vlastnosti by měl mít duchovní průvodce,“ popsala Žolnová.
Posledním okruhem byly Formační a pastorační aktivity církve. Mladí lidé uvedli, co od církve očekávají, kde se s ní mohou setkávat, jaké iniciativy uvítají a „jaké prostředky a podporu může církev mladým nabídnout, aby mohli žít a rozvíjet svoji víru a povolání,“ jak shrnula slovenská delegátka. Společně tak vytvořili patnáctistránkovou zprávu jako základ k jednání podzimní biskupské synody na téma Mladí lidé, víra a rozlišování povolání. Ta zasedne letos od 3. do 28. října a ČR bude na ní reprezentovat plzeňský biskup Tomáš Holub.
„Velmi si vážím toho, že ‚synoda o mladých‘ je nejen o mladých, ale i pro mladé, a zvláště s mladými. Církev je ochotná poslouchat, tak se nebojme mluvit,“ povzbuzuje Viktória Žolnová. K „upřímnému, odvážnému a neostýchavému dialogu“ ostatně vyzval účastníky hned na úvodním setkání před-synody sám papež František. Ten nakonec převzal souhrnný dokument od čtyř zástupců delegátů na Květnou neděli, jež byla zároveň 33. Světovým dnem mládeže. „Dnešní den je významnou etapou putování k biskupské synodě o mladých i cestou přípravy Světových dní mládeže v Panamě v lednu příštího roku. Na této trase nás provází příklad a přímluvy Marie – mladé dívky z Nazareta. Ona jde s námi a vede nové generace na jejich pouti víry a bratrství,“ poděkoval papež mladým delegátům.
Přes Facebook se do synody může zapojit kdokoli od 8. dubna na stránce Synoda o mládeži 2018. Webové stránky v pěti jazycích naleznete na .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou