26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jako úder do papežovy tváře

4. 2. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/6 Tři pochodně svědomí , 4.2.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Vrchní izraelský rabinát v Jeruzalémě zastavil další dialog mezi katolíky a Židy – to je následek výroků tradicionalistického biskupa Richarda Williamsona z Velké Británie, jenž nedávno popřel existenci plynových komor i rozsah židovských obětí za 2. světové války.

I katolická církev byla těmito výroky zaskočena, a to o to více, že papež sňal z Williamsona trest exkomunikace a dal jemu i třem dalším biskupům z Bratrstva sv. Pia X. šanci začlenit se do společenství katolické církve. Williamsonovy názory odsoudila řada biskupů, v čele s biskupem římským. Benedikt XVI. se minulý týden jednoznačně vymezil proti jakémukoli zpochybňování holokaustu a zároveň vyzval k pokračování společných židovsko-katolických rozhovorů.

OSVĚTIMSKÉ MEMENTO

„Znovu vyjadřuji svou plnou a neoddiskutovatelnou solidaritu s našimi bratry Židy, nositeli „první Smlouvy“ a doufám, že památka šoa přivede lidstvo k zamyšlení nad nepředvídatelností moci zla, pokud ovládne lidské srdce“, vyjádřil se Benedikt XVI. Rovněž zmínil své četné návštěvy koncentračního tábora Osvětim, jednoho z lágrů, v němž docházelo k brutálnímu vyvražďování milionů Židů, kteří se podle Benedikta XVI. stali nevinnou obětí slepé rasové a náboženské nenávisti. A právě rozsah těchto hrůz ukazuje, že „jen namáhavá cesta naslouchání a dialogu“ povede k bratrství a pokoji v pravdě. Krátce předtím totiž vrchní rabinát v Jeruzalémě přerušil teologickou spolupráci s katolickou církví. Tímto rozhodnutím chtěl vyjádřit protest proti papežovu rozhodnutí sejmout trest exkomunikace z biskupa, který může zastávat takovéto extrémní názory.

NERESPEKTUJÍ BISKUPA

„Bylo to jako úder do papežovy tváře“ a „vrchol nelidskosti“- takto se vyslovil řezenský biskup Gerhard L. Müller o výrocích britského biskupa Williamsona zpochybňujících holokaust. Williamson prý svými slovy zranil zejména papeže, jenž mu právě v té době dal šanci začlenit se jako biskup do společenství církve, a tak „podal tomuto okrajovému uskupení obě ruce“. „Pan Williamson by se totiž za normálních okolností se svými idiotskými a lživými výmysly na adresu Židů ani biskupem stát nemohl“, podtrhl biskup Müller, jenž byl jako expert na dogmatiku nedávno jmenován členem Kongregace pro nauku víry. Pro něj představují praktiky Bratrstva sv. Pia X. zásadní problém, který musí Řím nejprve vyjasnit. Tradicionalisté totiž provozují na území řezenské diecéze kněžský seminář v Zeitzkofenu, aniž přitom respektují autoritu místního biskupa. Williamson své kontroverzní výroky dokonce vyslovil na kameru švédské televize právě v bavorském Zeitzkofenu. Chce-li být Richard Williamson katolíkem, musí své názory přehodnotit a veřejně se omluvit – prohlásil předseda německé biskupské konference arcibiskup Robert Zöllitsch. Podle něj se měl Vatikán lépe informovat o jeho osobě, než rozhodl o zrušení exkomunikace. Stejně rozhodně se k této kauze vyjádřil i vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn. Ten podpořil papežův záměr budovat jednotu, avšak kritizoval informační politiku jeho vatikánských spolupracovníků. „V případě Williamsona se evidentně stala chyba. Někdo, kdo popírá holokaust, nemůže zastávat církevní úřad,“ uvedl Schönborn. Že však celá záležitost mohla být i jinak, vyplývá z výroku kuriálního kardinála Waltera Kaspera, který se podle agentury Tablet nechal slyšet, že v otázce sejmutí exkomunikace z tradicionalistických biskupů nebyl nikdy konzultován. „Bylo to rozhodnutí papeže,“ uvedl Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, který je zároveň pověřen i dialogem s židovstvím.

„PLYNOVÉ KOMORY K DEZINFEKCI“

Pokud jde o Williamsonova protižidovská tvrzení, za ně se biskup Bernard Fellay, generál superior Bratrstva sv. Pia X., do něhož Williamson patří, veřejně omluvil „všem lidem dobré vůle“ a zvláště papeži Benediktu XVI. Williamson prý ve věci holokaustu vyjádřil pouze své soukromé postoje, které v žádném případě nevystihují stanovisko Bratrstva. Jakkoli je katolický biskup podle Fellayho směrodatný pouze ve věci víry a mravů, nikoli v politické oblasti, zakázal Williamsonovi tyto jeho názory dále šířit. Problém Bratrstva je však v této oblasti zřejmě mnohem větší, než se na první pohled zdá, jak ukazuje případ jeho kněze Floriana Abrahamowicze. Ten v polovině minulého týdne prohlásil, že plynové komory v koncentračních táborech sloužily jen „k dezinfekci“. „Jestli zde lidé zahynuli, nevím, touto otázkou jsem se nezabýval,“ dodal Abrahamowicz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou