26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Jako by přijel sám papež'

9. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/19 Etické otazníky gynekologie, 9.5.2006, Autor: Marie Zimmermannová

Koncem dubna, krátce po oslavě svých 86. narozenin, se arcibiskup Karel Otčenášek vypravil z Hradce Králové do Paříže. Cesta se uskutečnila na pozvání české emigrantky Heleny Havlíčkové, kterou oslovila jeho kniha „Kamínky“ o perzekuci věřících v Česku za komunistického režimu.

A protože se dočetla o nesplněném snu pana arcibiskupa navštívit Ars (farář Arský, sv. Jan Maria Vianney, se stal jeho ideálem), pomohla mu toto přání splnit. „Dotkl jsem se jeho zpovědnice a sloužil jsem mši svatou s jeho kalichem,“ vyznává otec Karel. Zpovědnice a kalich jsou památky na sv. J. M. Vianneye.
Do míst, která ve Francii navštívil, přinášel arcibiskup především svědectví mučedníka, který prožil komunistický útlak. Velmi srdečné bylo přijetí v trapistickém klášteře Sept-Fons (U sedmi pramenů), kde povzbudil zvláště čínské bratry, jejichž krajané komunistickým pronásledováním trpí stále. Mučednictví pro víru bylo námětem i návštěvy Taizé, kde si jeho osobní svědectví vyslechlo na pět tisíc mladých lidí. Karel Otčenášek se zde pomodlil u hrobu svého přítele bratra Rogera. „Posadili mne do křesla, kde byl bratr Roger umučen. Vzpomínám si na naše setkání v procesí na pohřbu kardinála Wyszinského. Tehdy se za mě chtěl bratr Roger přimlouvat u naší vlády. Když se v Praze konalo velké setkání organizované Taizé, pozval mne do svého pražského dočasného bytu, kde měl v rohu ikonu Panny Marie. Vyzval mne, abychom si klekli, a pomodlili se spolu Ave Maria,“ vzpomněl arcibiskup. Dojemná byla také jeho návštěva v domě sester vincentek v Rue du Bac, kde mj. sloužil mši svatou pro malou českou komunitu. „Chodili sem za ním černoši a hispánci, přiváděli mu své děti, aby jim žehnal, bylo to až dojemné, jako by přijel sám papež,“ dodává ceremoniář Vojtěch Mátl. Součástí nabitého programu arcibiskupa Karla bylo i setkání a koncelebrace latinské mše svaté s kardinálem Lustigerem. Emeritní pařížský kardinál, který je uznávanou osobností v celé Francii, žije velmi skromně v domově pro staré kněze. „Byl jediným kardinálem, který se mohl zúčastnit mého slavnostního uvedení do úřadu diecézního biskupa v roce 1989. Tenkrát jsem mu říkal v průvodu do katedrály, že je ta biskupská barokní berla velmi těžká, a on na to reagoval, že bude v mém úřadě ještě těžší. Měl pravdu,“ uzavírá arcibiskup Otčenášek.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou