26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hrozí 'talibanizace' poindicku?

6. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/19 Studentský Velehrad, 6.5.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Kameny, oheň, zápalné láhve, falešná obvinění a výslechy – těmito způsoby se v současné Indii vede „dialog“ s křesťany. Zesílený nátlak na křesťany je záležitostí posledních deseti let a děje se prakticky nepřetržitě. Zkušenosti s tímto jevem učinila i delegace Arcidiecézní charity Praha, která se minulý týden vrátila z monitorovací cesty po Indii, kde již dlouhodobě podporuje vzdělávací a sociální projekty.

„Poté, co jsme ukončili návštěvu ve městě Shimoga, indické úřady naše partnery dlouho vyslýchaly. Předhazovaly jim, že s naší pomocí osnují plány na konverzi místních obyvatel ke křesťanství,“ sdělila KT své čerstvé zážitky z Indie Jarmila Lomozová, vedoucí charitního Rozvojového střediska. „A tak jim nakonec přikázaly, aby příště každou takovou návštěvu ‚bílých‘ hlásili nejméně dva dny předem.“

JAKO DOPRAVNÍ NEHODY

Pracovníci Charity zajeli také do Mangalore, kde se před dvěma lety rozpoutalo otevřené pronásledování křesťanů. „V tuto chvíli se tu nekonají žádné masové útoky, ale násilí proti nám je stále přítomné. Nedávno nám výtržníci dvakrát za sebou vysklili okna a rozbili nábytek v domě, kde se zrovna konalo školení pracovníků. Naštěstí nebyl nikdo zraněn,“ svěřil se v Mangalore místní katolický kněz Onil D´Souza. „Podle něj se dají aktuální incidenty proti křesťanům přirovnat k dopravním nehodám. Nejsou hromadné, ale stále se dějí a společnost jim už přestává věnovat pozornost – zvykla se na to,“ dodala Jarmila Lomozová. Přitom jenom ve druhé polovině dubna se v Indii odehrálo několik incidentů, které si vyžádaly ze strany křesťanů oběti na životech: nedaleko Bombaje (Mumbaie) byl zavražděn čtyřiasedmdesátiletý katolický kněz a k činu se zatím nikdo nepřihlásil. V Saliya ve státě Madhjapradéš skupina 15 až 30 útočníků, radikálních hinduistů, narušila průběh modlitebního shromáždění, jehož se účastnilo více než 400 křesťanů, a začala ničit Bible a další majetek. Následně obvinili křesťany z násilných konverzí a napadli je holemi a železnými tyčemi. Ti z místa incidentu uprchli do noci. Amit Gilbert, bohoslovec, spadl do odkryté studny, narazil hlavou na obrubeň a utonul. Jeden ze zraněných křesťanů má zase zlomené obratle a podle poslední zprávy je jeho stav velmi vážný. Gang hinduistických extremistů napadl v jedné vesničce ve státě Karnataka skupinu křesťanských matek a dětí, které se vracely z manifestace za pokoj v zemi. Gang zavolal policii, která nechala ženy a děti přes noc ve vězení. Podle samotných indických křesťanů tyto nekončící útoky na ně svědčí o „talibanizaci“ Indie. Největší vlna násilí proběhla v Indii v roce 2008, kdy bylo usmrceno 121 křesťanů (mezi nimi převažovali duchovní různých církví) a vypáleno 235 modliteben a kostelů. Dále bylo zničeno na pět tisíc domů a 70 tisíc křesťanů muselo ze svých domovů uprchnout.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou