26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hned napoprvé se ve Vídni zapojilo 200 kostelů

25. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/22 Inteligentní plán, 25.5.2010, Autor: Tomáš Kutil

Myšlenka Noci kostelů, která se loni konala v brněnské a plzeňské diecézi a letos proběhne v celé ČR, nevznikla u nás, ale organizátoři se inspirovali v zahraničí. Například ve Vídni ji pravidelně pořádají od roku 2005. Letos rakouští organizátoři Noci kostelů dokonce přijeli do Prahy, aby svým českým kolegům poradili a předali své zkušenosti. O smyslu a historii vídeňských Nocí kostelů jsme hovořili s jedním z hlavních organizátorů Georgem Radlmairem.

Jak vznikla myšlenka Noci kostelů?

Vznikla u několika kněží a laiků, kteří zažili něco podobného v zahraničí. Zjistili, že lidé oceňují, když mohou jen tak přijít do kostela a prohlédnout si ho – neformálně, ne při bohoslužbě. Přímou inspiraci jsme získali u několika německých měst, která uspořádala něco podobného jako později my – například Berlín či Frankfurt. Zapojilo se tam ale mnohem méně kostelů než u nás. Ve Vídni to bylo hned poprvé skoro 200 kostelů.

Jak často tuhle akci pořádáte?

Děláme ji vždy jednou ročně, v květnu. Důležité je, že každá zúčastněná farnost si může vytvořit svůj vlastní program. Nic jim nenutíme. Velmi podstatný je také ekumenický rozměr celé akce – zveme všechny církve, které jsou členy rakouské Ekumenické rady církví (ÖRKÖ), aby se zapojily. Každá z nich může pod hlavičkou Noci kostelů otevřít své modlitebny a kostely.

Co je cílem této akce? Proč jste se do ní pustili?

Naším hlavním cílem je ukázat jasnou známku přítomnosti křesťanského života ve Vídni – to, že tam křesťané opravdu žijí a že jsou schopni dělat něco pro ostatní. Zároveň chceme lidem, kteří nemají ke křesťanství vztah, umožnit snazší přístup k duchovnímu životu, aby ho poznali alespoň letmo a zjistili, co obnáší. Také se snažíme ukázat kulturní bohatství křesťanství a prezentovat ho jako neoddělitelnou součást života společnosti.

Tvoří si farnosti opravdu vlastní programy?

To je různé. V centru Vídně většinou každá farnost připravuje ve svém kostele speciální program. Kostely jsou tam blízko sebe a přichází do nich pravidelně mnoho lidí. Farnosti v okrajových částech Vídně se často spojují a v jednom kostele si program rozdělí. Farnost A ho například zajišťuje od sedmi do devíti hodin večer a farnost B pak od devíti do půlnoci. Náplň Noci kostelů je velmi různorodá – farnosti mají mnoho možností, co do ní zahrnout. Konají se přednášky, koncerty klasické i moderní hudby, nejrůznější modlitby, liturgická setkání a řada dalších aktivit.

Kolik lidí Noc kostelů připravuje?

Hlavní tým zahrnuje zhruba devět lidí. Pro ně začíná práce už koncem září, kdy se začíná vymýšlet, co se příští rok bude dělat. Farnosti se pak musí do konce ledna rozhodnout, zda se zapojí, a v březnu už ladíme konkrétní program a umisťujeme ho na web, tisknou se plakáty a podobně. V každé farnosti je pak vlastní skupina, která připravuje program, a tu tvoří obvykle deset až dvacet lidí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou