26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Haiti: Český misionář na svobodě

13. 12. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/51 Mimozemské civilizace, 13.12.2005, Autor: Aleš Palán

Čtyři dny v rukou únosců strávil na Haiti český misionář Roman Musil. Propuštěn byl poté, co zdejší obláti zaplatili zhruba desetinu požadovaného výkupného a za Musilovo propuštění se přimluvil místní kněz.

Roman Musil byl podle vlastních slov pro Českou televizi přepaden ve svém autě již v úterý (ne ve středu, jak se do té doby uvádělo), když jel do hlavního města Port-au-Prince pro balíky humanitární pomoci. Pateru Musilovi přitom šlo zpočátku o život: únosci po něm žádali zhruba jeden a čtvrt milionu korun výkupného, jinak prý mu useknou hlavu. První dny strávil unesený kněz v temné zamřížované místnosti a jídlo dostával jen jedenkrát denně. V noci nemohl spát a čas trávil na modlitbách. Situace se zlepšila v okamžiku, kdy dokázal únosce přesvědčit o tom, že je kněz - k duchovnímu měli i bandité alespoň elementární úctu.

Po zásahu české diplomacie, a zejména církve na Haiti byl pater Musil v pátek 9. 12. propuštěn. Oblát, který na Haiti působí již tři roky, ani po této dramatické zkušenosti nezmění místo svého působiště. K tomu, aby mohl práci v nejchudší zemi západní polokoule smysluplně vykonávat, však potřebuje auto - jeho předchozí vozidlo bylo při únosu zničeno. Arcidiecézní charita Olomouc proto vyhlásila sbírku na jeho podporu. „Auto je jediným dopravním prostředkem, kterým Roman Musil zabezpečuje vše potřebné pro farnost. Vozí jím děti do školy, nemocné k ošetření do zdravotního střediska vzdáleného desítky kilometrů, nakupuje a vozí stavební materiál. Na Haiti neexistují silnice, neschůdný terén zdolá pouze auto s pohonem na všechna kola. Nyní jsou misionář i celá komunita zcela odříznuti od světa,“ vysvětluje Ivana Jeništová z tiskového oddělění Arcidiecézní charity Olomouc. Cílem sbírky je tak nákup nového auta a případně podpora dalších Musilových aktivit na Haiti.

* * *

Své příspěvky mohou lidé posílat na konto KB Olomouc, číslo účtu 35-1868350237/0100, var. symbol 99999.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou