26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

František strhl miliony Filipínců

20. 1. 2015

|
Tisk
|

Smích, nářek, déšť, bouře, obrana chudých, solidarita otřesených, elektrizující nadšení i největší shromáždění v dějinách papežství – také tím se vyznačovala papežova apoštolská cesta na Filipíny minulý týden.

Vydání: 2015/4 František strhl miliony Filipínců, 20.1.2015, Autor: Martin T. Zikmund

„Milujeme tě, papeži Františku! Budeš nám chybět!“ znělo z megafonu, když současný nástupce sv. Petra opouštěl v otevřeném papamobilu šest milionů Filipínců shromážděných v Rizal Parku ve filipínském hlavním městě Manile. Při tomto největší shromáždění v dějinách papežství a pravděpodobně i v dějinách křesťanství vůbec František hovořil o Jezulátku, ochránci Filipín. Právě 18. ledna se na zdejších ostrovech slavil svátek Jezulátka a jeho sošku při bohoslužbě třímaly v rukou tisíce lidí.
Vstříc spravedlivému světu
„Křehké dítě přineslo na svět Boží dobrotu, milosrdenství a spravedlnost. Odolalo nepoctivosti a zkaženosti, které jsou dědictvím hříchu, a zvítězilo nad nimi mocí kříže,“ uvedl papež v homilii, když při téže návštěvě tepal zdejší politiky za korupci a vyzýval je k ohleduplnosti k chudým. „Na konci své návštěvy na Filipínách vás svěřuji Ježíši, který mezi nás přišel jako dítě. Ať dá všemu milovanému lidu této země schopnost jednotně pracovat, vzájemně se chránit, vašimi rodinami a komunitami počínaje, a vytvářet svět spravedlnosti, poctivosti a pokoje,“ zdůraznil v Manile římský biskup.
Papežovy slzy
Týž den dopoledne se František sešel s filipínskou mládeží ve sportovním areálu Univerzity sv. Tomáše. Jeho prostor nestačil. O svých duchovních zkušenostech zde promluvili zástupci mládeže – dva hoši a jedno děvče. Když přišla na řadu nejmladší z nich, dvanáctiletá Gisel Palomarová, propukla v pláč. Měla totiž za sebou tvrdé zkušenosti z útulku pro děti ulice a pouliční kriminality. Ve chvíli, kdy se ptala, proč Bůh připustil, aby děti tolik trpěly, viditelně dojatý papež ji objal a řekl: „Pouze když jsme schopni plakat, jsme schopni se přiblížit odpovědi na tvé otázky.“
Odpovězte jemu!
František toto setkání s mládeží začal tragickou zprávou: při mši na ostrově Leyte přišla o život sedmadvacetiletá dobrovolnice, když se zde kvůli bouři zhroutila část lešení. Papež se modlil za ni a její rodiče, kteří tak ztratili jediné dítě. S jejím otcem se ten den osobně setkal.
Obyvatelům ostrova Leyte, kde před čtrnácti měsíci tajfun Jolanda připravil o život tisíce lidí, chtěl papež věnovat celý den. Nakonec však kvůli nepřízni počasí musel ostrov opustit už po půldni. Na jeho bohoslužbu přišli prakticky všichni obyvatelé ostrova – 200 tisíc účastníků.
„Buďme spolu chvíli tiše. Dívejme se na Pána. On nám může rozumět, protože tím vším prošel. A dívejme se na svou Matku a jako dítě se pevně přichyťme její sukně a řekněme ze srdce: ‚Matko!‘“ radil místním vzácný host.
Předchozí, vůbec první den na Filipínách, byl ve znamení setkání se světskými a duchovními představiteli. Zatímco v prezidentském paláci zdejším politikům a diplomatům František vmetl do tváře korupční praxi a opomíjení chudých, v katedrále Neposkvrněného početí Panny Marie v Manile při mši, kterou papež slavil s biskupy, kněžími, řeholníky a řeholnicemi, vládla o poznání přátelštější atmosféra. Když František přečetl Ježíšova slova Petrovi: „Miluješ mne?“, spontánně vyhrklo z mnohých zde přítomných „ano“, načež propukl všeobecný smích, jemuž se neubránil ani papež. „To říká Ježíš, odpovězte tedy jemu,“ dodal. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou