26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Epochální objev v údolí Elah?

18. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/47 Co víme o Romech?, 18.11.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Izraelští archeologové na sklonku října ohlásili, že našli vůbec nejstarší hebrejsky psaný text. Je to pětiřádkový nápis na kousku keramiky, která je údajně stará tři tisíce let – pocházela by tedy z doby vlády krále Davida. Zatím však jde pouze o hypotézu.

Nález střepu zveřejnil Jossi Garfinkel z Hebrejské univerzity, který dohlíží na vykopávky jižně od Jeruzaléma. Místo se nalézá ve starodávném hraničním pásmu oddělujícím hornaté území obývané Izraelity od pobřežní oblasti Pelištejců. Na pahorku, na němž byl střep nalezen, stálo v Davidově době opevněné město. Odtud je vidět údolí Elah, kde David podle Starého zákona bojoval s legendárním pelištejským zápasníkem Goliášem.
Střep o velikosti 15 x 15 centimetrů našel jeden z dobrovolníků v červenci poblíž schodiště a kamenné vany vykopaného domu. Nápis na něm je v předkanaánském písmu, z něhož se později vyvinulo – kromě jiných písem – i písmo hebrejské. V téže vrstvě jako střep byla nalezena také spálená olivová pecka, jejíž chronologický původ byl podle uhlíkové metody stanoven do doby 1000 až 975 př. n. l.
„Není ještě jisté, jestli stáří nalezené pecky nutně odpovídá stáří ostraka,“ vyjádřil se pro KT expert Jan Dušek z Evangelické teologické fakulty UK v Praze. Po této stránce prý ještě není možné potvrdit rychlé Garfinkelovy závěry. Nehledě na to, že vykopávky v dané lokalitě teprve začínají. Přesto však ohlášený objev bude mít podle Duška bezesporu význam z hlediska zkoumání písma – a to i bez ohledu na to, jestli se potvrdí hebrejské znění či nikoli.
Za dosud nejvýznamnější objev hebrejských textů, psaných však již hebrejským písmem, jsou považovány pergamenové svitky nalezené u Mrtvého moře. Ty jsou o 850 let mladší než Garfinkelův objev.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou