26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Děti jsou pro společnost blahodárné

6. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/13 Aby děti byly šťastné, 6.9.2004, Autor: Štěpán Plaček

ODBORNICE Z BELGICKÉ LOVANĚ O POKLESU POPULACE
O příčinách, důsledcích a možnostech řešení populačního poklesu v evropských zemích hovořila v první polovině března v Praze Anne Marie Libertová z katolické univerzity v belgické Lovani. Přednášku uspořádal Občanský institut. (Tomuto institutu byla 8. března ve Washingtonu udělena Tempeltonova cena svobody - jejím nositelem je mimo jiné Alexandr Solženicyn či blahoslavená Matka Tereza.)

Evropa stárne a vymírá - tento trend dokazují současné demografické výzkumy. Pokud je pro udržení populační úrovně společnosti třeba v průměru 2,1 dítěte na ženu, pak se statistické údaje ve většině evropských zemí pohybují pod tímto číslem. Podle těchto výpočtů například na jednu českou ženu v roce 2000 připadlo 1,1 dítěte. Česká republika tak pravděpodobně do roku 2050 zaznamená úbytek 17 % obyvatel. I jinde je trend obdobný - evropské země během příštích 50 let zaznamenají úbytek obyvatel v desítkách procent.
DÍTĚ - PŘEKÁŽKA SPOTŘEBY?
Přes tyto negativní jevy leckteré evropské instituce podle Libertové stále doporučují recepty, které výše uvedené negativní trendy prohlubují (tlak na legalizaci eutanazie, potratová politika). Nemalý vliv na populační pokles vidí Libertová v pokračujícím působení idejí anglického myslitele Roberta Malthuse. Ten již na konci 18. století zastával názor, že populační růst je nutné uměle brzdit např. omezováním sňatků chudých lidí. Tyto názory (už v 19. století překonané) působí prostřednictvím jeho následovníků dodnes - například v podobě prosazování práva na potraty a užívání antikoncepce.
Další příčiny poklesu porodnosti vidí Belgičanka Libertová v tom, že lidé se pro manželství a děti rozhodují ve stále vyšším věku, dítě je mnohdy bráno jako překážka spotřeby a konzumního života. Dále působí rozšiřování antikoncepce, potratová praxe či působení feministické ideologie, která relativizuje pojmy mateřství a rodina. Dalším důvodem je nedostatečná právní podpora rodin.
JASNÁ RODINNÁ POLITIKA
Právě v aktivitě ve prospěch rodin vidí A. M. Libertová naději pro nápravu neblahého trendu. Cestou by mělo být vytváření rodinné politiky - usnadnění přístupu k rodinným přídavkům, podpora většího počtu dětí v rodinách, snižování daňové zátěže rodin, zlepšení statusu žen v domácnosti a vyvíjení tlaku na zrušení zákonů, které rodině neprospívají.
V diskusi Libertová přiblížila situaci v Belgii. Již v 60. letech její obyvatelé ostře odmítli papežskou encykliku Humanae vitae, která připouští regulaci porodnosti pouze využitím přirozených cyklů ženy. Podobné postoje prý dominují i v současnosti. Například do televizních diskusí o potratech či eutanazii jsou za církev zváni téměř výlučně ti kněží, kteří tyto neblahé trendy podporují.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou